Zimowy gulasz

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • mąka pszenna
  • sól
  • pieprz
  • 2 cebule
  • oliwa z oliwek
  • 2 szklanki białego wina półwytrawnego
  • 2 liście laurowe
  • 5 goździków
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 4 pierniczki (bez lukru) *
  • musztarda (sarepska)

Szynkę pokrój na kostkę 3 cm. Mąkę wymieszaj z sola i pieprzem. Mięso osusz i obtocz w mące, nadmiar maki usuń. Do garnka z podwójnym dnem wlej oliwę by cienko przykryła dno. Dodaj mięso i przysmaż na złoto. Ściągnij mięso. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż by się zeszkliła. Jeśli trzeba dodaj oliwę. Cebulę ściągnij z ognia. Dodaj szklankę ciepłej wody i zeskrob ze ścianek garnka przypaloną mąkę. Dodaj wino. Dodaj mięso z cebulą, liść laurowy, goździki i tymianek. Dodaj wody jeśli wywar nie przykrywa mięsa. Gotuj godzinę, mieszając co jakiś czas. Pilnuj wywaru dolewając wodę z czajnika.

Pierniczki cienko posmaruj musztardą i dodaj do garnka. Gotuj kolejną godzinę, mieszając co jakiś czas.

Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smak piernika jest lekko wyczuwalny.

*Pierniczki można zastąpić ciastkami maślanymi (najlepiej domowe) z dodatkiem pół łyżeczki przyprawy do piernika.

Smacznego

_DSC6426-1s

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s