Kandyzowana marchewka

DSC_2379sl

  • 6 dużych marchewek
  • skórka z 1/2 cytryny (opcjonalnie)
  • 1kg cukru
  • 1l wody

Marchewki umyj, obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Skórę z cytryny obierz cienko i również drobniutko pokrój. Wodę z cukrem zagotuj aż rozpuści się całkiem cukier. Dodaj marchewkę i skórkę z cytryny, gotuj 1 godzinę (co jakiś czas mieszając). Odstaw w garnku do całkowitego ostudzenia.

Następnego dnia przełóż marchewkę z syropem do słoiczków (u mnie słoiczki po koncentracie pomidorowym i musztardzie, wyszło około 10szt). Słoiczki włóż do szerokiego garnka, dolej wody do wysokości połowy słoiczków i zagotuj wodę. Następnie przełóż na ściereczkę odwrócone do góry dnem, aż wystygną. Przechowuj w ciemnym miejscu.

Polecam jako uzupełnienie farszu białego sera np przy naleśnikach, do serników, babek i innych ciast :)

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s