Drożdżowa frittata kukurydziana

Sprzątanie lodówki kończy się pysznym śniadaniem. Przy odrobinie dodatków mamy syty posiłek. Nie smażę często omletów, ale czasami jak skończy mi się chleb bezglutenowy, ciężko o śniadanie… Wtedy omlet z dodatkami to trafny pomysł.

Składniki
– 1 jajko
– 2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
– 1/2 łyżeczki świeżych drożdży
– plaster pomidora
– plasterek szynki wieprzowej
– plasterek szynki drobiowej
– gałązka szczypiorku
– plasterek sera żółtego
– plasterek cebuli

Przygotowanie
Jajko, mąkę i drożdże wymieszaj a nawet utrzyj. Dodaj trochę letniej wody by ciasto nie miało grudek, ale by nie było zbyt rzadkie. Pomidor, wędlinę, ser pokrój w kostkę. Szczypiorek i cebulę posiekaj drobno. Wszystko dobrze wymieszaj.

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju (u mnie smalec wegetariański). Zawartość miski przełóż na lekko rozgrzaną patelnię i rozprowadź na płasko tak by nie było przerw w cieście. Przykryj przykrywką i smaż z dwóch stron na złoto na małym ogniu.

Podawaj na ciepło. Smacznego :)

omlet

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s