Zapiekanka świniopasa

Ha ha ha! Nazwa wzięła się ze składu obiadu. Inspirowany przepis to była „zapiekanka pasterska”, a w składzie była jagnięcina… Więc tak pomyślałam że nazwa powinna być jednak trochę spójna ze składem… skoro go zmieniłam. Nazwa rozśmieszyła mojego męża, to dobry znak ;) Wyszło 6 do 8 porcji. Smaczne, syte, ale nie ciężkie :)

wywar

  • 3 skrzydełka kurczaka
  • 1/2 cebuli
  • 1l wody
  • szczypta soli

mięso

  • 1 kg łopatki wieprzowej (zmielonej)
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz

warzywa

  • 3 marchewki
  • zielona część z 1 pora
  • 450 g mrożonego groszku
  • 1,2 kg ziemniaków

inne

  • pęczek natki pietruszki
  • 70 g koncentratu pomidorowego (mała puszeczka)
  • 1 łyżka mąki kukurydzanej
  • (do puree) mleko i masło
  • 3 litrowe naczynie do zapiekania

Gotuj wywar ze skrzydełek i cebuli około 40 minut. Na końcu wrzuć groszek i gotuj kolejne 20 minut. Skrzydełka i cebulę wyciągnij, resztę odstaw.

Marchewki  pokrój w słupki. Pora posiekaj drobno. Podsmaż na 2 łyżkach oleju , jak się zacznie rumienić marchewka dodaj mięso z posiekanym czosnkiem, chwilę podsmaż. Jak mięso zacznie się brylować. Przełóż wszystko do największego rondla, dodaj wywar z groszkiem i duś 10 minut. Dodaj koncentrat wymieszany z mąką kukurydzianą i gotuj kolejne 20 minut. Dopraw do smaku

Ziemniaki ugotuj do miękkości. Dodaj mleko i masło, utłucz na puree. Dopraw do smaku..

Do naczynia* do zapiekania przełóż mięso z warzywami, wraz z powstałym sosem. Wyrównaj tak by sos nie przykrywał mięsa. Na to zacznij wykładać puree, następnie wyrównaj tak by nie wystawało po za naczynie.

Piecz 40 minut w 195 stopniach. Po upieczeniu, wyciągnij formę i odstaw na 20 minut. Posyp posiekaną natką.

*jeśli masz tak jak ja garnek rzymski, nie zapomnij namoczyć go w wodzie przed pieczeniem, minimum 1 godzinę

1 porcja = 690 kcl

DSC_1147s

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s