Ciasto czekoladowe

Przyszedł taki czas że mama chce wrócić do swoich smaków. Kiedy syn już w wieku szkolnym i z obserwacji matczynej wynika że każdy w domu ma i tak inne gusta. Warto zrobić coś dla siebie. Obecnie lubię zdecydowane i kontrastowe smaki. Taki smak który pobudza nie tylko kubki smakowe co wyobraźnię. Z braku Creme Fraiche zaryzykowałam zwykłą śmietaną gęstą 18% i wcale nie byłam zgorszona.

Ciasto jest mocno czekoladowe, nie ma konsystencji brownie. Prosi się o polewę lub sos :) Na drugi dzień smaczniejsze. Jutro spróbuję z domową Creme Fraiche. Polecam na dojrzałe podniebienia.

Przepis zaczerpnięty z książki „Kuchnia francuska” Sarah Woodward. Oryginalna nazwa: Gateau de Nancy.

– 200 g masła 82%
– 200 g gorzkiej czekolady 70% ze skórką pomarańczową
– 4 jaja
– 150 g cukru pudru
– szczypta soli
– 1 łyżka mąki jaglanej (lub mąki pszennej)
– 1 kopiasta łyżka mielonych migdałów

Masło podgrzej w rondlu, nie gotuj. Czekoladę połam i wrzuć do gorącego masła. Jak się składniki połączą odstaw rondel do zimnej wody by masę schłodzić.

Żółtka utrzyj z cukrem na fluid kremowo żółty. Białka przygotuj z solą by w ostatnim etapie je ubić i dodać do ciasta.

Do przestudzonej masy czekoladowej dodaj fluid z żółtek i mieszaj aż nie będzie grudek. Dodaj mąkę i migdały. Teraz ubij pianę z białek z dodatkiem soli.

Nagrzej piekarnik (u mnie gazowy) na 190 stopni. Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm, wysmaruj ją masłem/margaryną.

Pianę dodaj do ciasta bardzo delikatnie, tak by widać było jeszcze pęcherzyki piany. Pamiętaj że to jedyny spulchniacz i od tego zależy konsystencja ciasta.

Ciasto wylej do formy i piecz w nagrzanym piekarniku 35-55 minut. Sprawdzaj patyczkiem czy jest suchy. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Smacznego

DSC_8471-2c

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s