Razowe pierniczki na amoniaku nadziewane śliwką

W pierwszym tygodniu kruche i nie możesz przestać podjadać. Tłumaczę sobie że jak jest 82 nadziewanych pierniczków to mimo podjadania wystarczy ;)

– 1 kg mąki żytniej razowej typ 2000 (u mnie mąka szymanowska, wcale nie drobno mielona)
– 250 g miodu
– 300 g masła
– 200 g cukru
– 2 op przypraw do piernika
– 5 jaj
– 2 łyżeczki amoniaku w proszku

dodatkowo
– 600 g powideł śliwkowych

Miód, masło, cukier i przyprawę połączyć w rondlu. Nie gotować. Jak się przestudzi połączyć z mąką, amoniakiem i jajkami. Dobrze wyrobić i odstawić pod przykryciem w lodówce na noc.

Następnego dnia porcjami rozwałkowywać cienko ciasto, około 2-3 mm. Wykrawać „parami” ulubione wzory. Na środek jednej części pary porcjować łyżeczką powidła. Porcje farszu nałóż tyle by przy łączeniu brzegów widelczykiem powidła nie wypłynęły.

Piekarnik (u mnie gazowy) nagrzej na 175 stopni. Piecz w nagrzanym piekarniku 20 minut. Po upieczeniu odłóż do całkowitego ostudzenia. Przechowuj zamknięte. Po 7 dniach są już mniej kruche, ale dalej smaczne i chyba bardziej aromatyczne.

Smacznego

DSC_6489

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s