Ciastka o smaku chałwy

Ciastka bez polepszaczy, sody czy amoniaku. Ciastka którymi lubię częstować syna przed treningiem, by w łatwy sposób dodać mu szybko i lekko odrobinę energii. Pyszne, rozpływające się w ustach, bezpretensjonalne, każdemu zasmakują. Przepis znalazłam w książce Jerozolima.

  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 110 g pasty tahini
  • 1 łyżka kwaśniej śmietany
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 275 g mąki pszennej (typ 480)

Utrzyj mikserem na wolnych obrotach cukier z masłem. Dodaj pastę tahini, śmietanę oraz cynamon i miksuj tak by składniki się połączyły. W końcowym etapie dodaj mąkę i dobrze wymieszaj. Ciasto porcjuj łyżką i nakładaj na blachę wyściełaną papierem do pieczenia. Każde ciastko porcjuj w odległości minimum 1,5 cm. Przed włożeniem do piekarnika każde ciasto lekko spłaszcz widelcem by powstał charakterystyczny wzorek.

Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Ciastka wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 15-30 minut w zależności od posiadanego piekarnika. Ja mam piekarnik gazowy i piekłam 30 minut. Jeśli ty masz elektryczny z termoobiegiem to 15 minut w zupełności wystarczy. Wyszło 38 ciasteczek.

Smacznego

ps. Izunia dziękuję za wspólną kawę i statystowanie :)

CSC_5381

3 thoughts on “Ciastka o smaku chałwy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s