Rogaliki z szynką do szkoły

Rogale powstały na potrzebę drugiego śniadania do szkoły dla sześciolatka. Szybka wersja pracującej mamy :)

Ciasto wygładź na płasko. Przekrój w poprzek na pół, z powstałych prostokątów wykrój trójkąty. Na każdy trójkąt połóż odpowiedni kawałek szynki, tak by pozostał rant ciasta do zawijania i formowania. Każdy trójkąt zwijaj od szerszego boku do szczytu trójkąta. Uformuj brzegi lekko zawijając je do środka. Na wierzch każdego rogalika połóż cienki kawałek sera. Na blachę rozłóż papier do pieczenia. Piekarnik nagrzej na 220 stopni. Rogale wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz od 15-40 minut (różnica w czasie jest zależna od posiadanego piekarnika, ja mam gazowy i piekłam 40 minut. Jeśli masz piekarnik elektryczny w dodatku z termoobiegiem twoje rogaliki powinny być gotowe w minimalnym czasie czyli 15 minut. Wyznacznikiem gotowości jest brązowy wierzch)

Wyszło około 13 rogalików.

Smacznego

ps: Już mam zamówienie na rogaliki z nutellą ;)

CSC_5323

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s