Ciasto Trzech Króli

Ciasto migdałowe w syropie pomarańczowym

Ciasto Trzech Króli podaję się zazwyczaj między świętami Bożego Narodzenia a świętem Trzech Króli ( 6 stycznia ). Najczęściej na drożdżach, okrągły chleb słodki nasączony wodą z kwiatów pomarańczy lub rumem. Zapoczątkowany we Francji po 1870 roku, rozpowszechniony na całym świecie pod różnymi nazwami. W Grecji np ukrywa się w nim monety, które zwiastują na nowy rok dużo szczęścia. Zazwyczaj jest z dodatkiem migdałów i pomarańczy. Również z owocami kandyzowanymi, orzechami, bitą śmietaną.. więcej

Moja wersja była tworzona z myślą o migdałowym cieście, w zamieszaniu świątecznym przypadkiem nie dodałam cukru. Więc obmyśliłam smaczny plan na syrop pomarańczowy którym nasączyłam ciasto. To było pyszne połączenie. Migdały kochają pomarańcze a pomarańcze kochają migdały, w każdej postaci!

Dla mnie takim ciastem jest keks, takim bogatym. Chociaż jak pomyślę o struclach z serem czy jabłkiem, które po upieczeniu moja mama wstawiała na dno szafy w formach. Takie inne te formy były, dłuższe na 40 cm i boki rozchylone. W tych formach rosły strucle i w nich się piekło. Zapach ciasta w domu ma wspomnienia wielowymiarowe, spokój, dom, radość. A tobie z czym się kojarzy zapach ciasta w domu?

Czas przygotowania 20 minut
Czas pieczenia 60 minut
Czas oczekiwania 12 godzin

ciasto
200 g tartych migdałów
2 średnie jaja
1 filiżanka kefiru
2 łyżeczki cynamonu w proszku
1 płaska łyżeczka sody
1 szczypta soli

syrop
3 pomarańcze
2 filiżanki cukru
1 cukier wanilinowy

dodatki
wyciskarka do cytrusów
rondel
forma ceramiczna 13×18 cm

filiżanka = 200ml

Składniki na ciasto szybko wymieszaj. Formę wyłóż papieru do pieczenia. Piekarnik (u mnie gazowy) nastaw na 185 stopni. Ciasto przełóż do formy. Do nagrzanego piekarnika wstaw formę i piecz do 60 minut.

Po upieczeniu, wyciągnij ciasto posługując się papierem wystającym i odstaw na kratkę do ostudzenia. Teraz zajmiemy się syropem.

Wyciśnij sok ze wszystkich pomarańczy, dodaj cukier i podgrzewaj aż się wszystko rozpuści i połączy. Nie gotuj, odstaw do ostudzenia.

Ciasto podlej trochę syropem, po przekrojeniu również każdy kawałek.

Paluszki lizać.
Smacznego

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s