Tradycyjny groch z kapustą

Kapusta z grochem

„Lepszy w domu groch, kapusta. Niż na wojnie kura tłusta.” Siadając do tego wpisu nie miałam pojęcia jaką tradycję długą ma to danie. Jak powstało? I że kiedyś było daniem Wielkanocnym. Teraz ważnym daniem wigilijnym w Małopolsce i nie tylko. Zanim pojawiły się w polskich domach ziemniaki, jedliśmy kapustę na wiele sposobów (źródło). Stąd tak sporo przepisów na dania z kapustą, które od lat królują w naszych domach na święta.

Nie znane mi do tej pory danie świąteczne, znalazło swój czas na tegoroczne Boże Narodzenie. Pełna obaw reakcji rodziny, pokusiłam się na wprowadzenie nowego (ale tradycyjnego w innych domach) dania, kapusty postnej z grochem.

Dwa dni wcześniej na wigilii w stowarzyszeniu miałam możliwość skosztować, z rąk osoby u której to danie w domu jest od lat. W kolejnym etapie poszukałam i przeczytałam 3-4 różne przepisy. By w finale zrobić po swojemu, wedle swojego smaku i w swoim rytmie gotowania.

„- Trochę jak bigos z grochówką… „- powiedziała siostra mego męża,  która jadła to danie pierwszy raz. Uśmiechnęła się, ale zjadła wszystko. To danie można również podawać na zimno.

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 80 minut
Czas oczekiwania: 24 godziny
(12 h moczenia grochu, 12 h potrawa nabiera smaku)

1 kg kiszonej kapusty
szklanka suszonych podgrzybków
2 cebule
100 g masła
1/2 szklanki łuskanych połówek grochu*
1 szklanka całego grochu
sól i pieprz

dodatki
1 garnek duży
1 garnek średni
1 średnia patelnia

Groch w całości namocz na noc, w zimnej wodzie w proporcji 1:2 (jedna porcja grochu na dwie porcje wody).
Następnego dnia. Kiszoną kapustę posiekaj, odsącz. Przełóż do garnka, zalej wodą do połowy i gotuj do miękkości (około 60 minut). Namoczony groch przepłucz i wstaw do kolejnego garnka, zalej wodą i gotuj około 1h.

Grzyby zalej wrzątkiem, na 20 minut. Następnie odcedź. Cebulę posiekaj w pióra. Na patelnię przełóż masło, cebulę i posiekane oraz odsączone grzyby. Dodaj groch połówki i 200 ml wody, duś pod przykryciem 30 minut aż groch całkiem się rozpadnie.

Z garnka z kapustą odlej wodę. Dodaj do niego groch i zawartość patelni. Gotuj mieszając jeszcze około 20 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Po ostudzeniu odstaw do lodówki na noc, by smaki się lepiej połączyły.

Smacznego

*groch w połówkach użyłam jako zagęszczacz dania (zamiast zasmażki)

5 thoughts on “Tradycyjny groch z kapustą

  1. Prawde powiedziawszy kapusta z grochem sporo wybacza: raz spalilam groch (na wegielek!) i ratowalam sie ciecierzyca z puszki – bylo naprawde OK…
    :)
    Wesolych Swiat!

  2. Miłych i spokojnych Świąt Krysiu!
    Cieszę się, że przywołałaś to danie. Trzeba dodać, że jest to tradycyjna wigilijna potrawa, podawana jako główne wigilijne danie w Małopolsce i (chyba) Polsce środkowej. Większość ludzi, za wyjątkiem bardzo zamożnych, zwyczajnie nie było stać na rybkę. W każdym razie ma dużo dłuższą tradycję niż krótka historia świątecznego karpia.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s