Amarantusowe muffiny z bananami

muffinki bezglutenowe

W końcu muffiny które mogę jeść ze smakiem:)

1 i 1/2 filiżanki mąki z nasion amarantusa
1/3 filiżanki płatków gryczanych
1/2 filiżanki brązowego cukru
3 łyżki mąki karobowej
2 jaja
2 łyżki siemienia lnianego
1/2 filiżanki kefiru
1/2 filiżanki masła roztopionego
szczypta soli
płaska łyżeczka sody oczyszczonej

dodatki
filiżanka = 200ml, forma na 12 muffin, 2 banany

Siemię wymieszaj z kefirem. Resztę składników ułóż w misce warstwowo, nie mieszaj. Nastaw piekarnik na 180 stopni (gazowy na 195 stopni). Formę natłuść lub ułóż papilotki. Banany pokrój tak by uzyskać 12 kawałków. Wszystkie składniki (oprócz bananów)zmiksuj na wysokich obrotach by ciasto dobrze się połączyło. Do każdej papilotki przełóż po jednej kopiastej łyżce ciasta. Do tego wciśnij lekko kawałek banana. Piecz w nagrzanym piekarniku 20 minut.

Smacznego

2 thoughts on “Amarantusowe muffiny z bananami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s