Bułki z mąki amarantusowej. Bułki bezglutenowe

bulki bezglutenowe

Pyszne, miękkie i syte:) Polecam!

na 6-8 bułek
filiżanka mąki z nasion amarantusa
filiżanka ziaren siemienia lnianego
4 płaskie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia*
100g masła 82%
4 białka

filiżanka = 200ml

Siemię zalej do jego powierzchni wrzątkiem i odstaw na około 10 minut. Następnie zmiel blenderem „niedbale”. Piekarnik nastaw na 180 stopni (mój gazowy nastawiam na 190 stopni). Mąkę, siemię i masło zmiksuj pulsująco mikserem. Białka ubij na sztywno i dodaj do reszty ciasta, wymieszaj dobrze zyskując jednolitą masę.

Płaską blachę wyściełaj papierem do pieczenia. Łyżką (nie chochlą ;)) do zupy odmierzaj ilość i lekko przygładzaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20 minut. W związku z moim wymagającym piekarnikiem po 20 minutach obróciłam je na drugą stronę i jeszcze zapiekłam 10 minut.

Smacznego

*Standardowy proszek do pieczenia zawiera mąką pszenną. Jeśli mimo to zdecydujesz się użyć go to warto miarę zmniejszyć przynajmniej o połowę.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s