Makaron naleśnikowy z sosem grzybowym

DSC_2971

Czasami nachodzi mnie nagła ochota na konkretne danie. Ale dobre produkty bezglutenowe nie zawsze są w pobliskich sklepach. Więc znalazłam sposób na syte, szybkie i proste danie:)

ciasto na 4 porcje
2 jajka
4 średnie łyżki mąki gryczanej
1/2 szklanki mleka (lub wody)
szczypta soli

sos
szklanka świeżych mrożonych grzybów
(u mnie podgrzybki)
woda
sól
szałwia

dodatki
boczek wędzony
olej słonecznikowy
patelnia 24cm

Ciasto rozrób by składniki dobrze się połączyły. Smaż na patelni cienkie placki, rumieniąc z obydwu stron. Po ściągnięciu z patelni naleśnika od razu zwiń w rulonik i przykryj drugim talerzem. Powtarzaj czynność do wykończenia ciasta.

Grzyby przełóż do rondelka, zalej wodą do ich wysokości. Doprowadź do wrzenia. Jeśli grzyby były wcześniej gotowane to już są gotowe. Jeśli były tylko podgotowane to trzeba je gotować około godzinę (pamiętaj o uzupełnianiu wody). Wody nie odlewaj, wszystko przelej do wysokiego naczynia i zmiksuj blenderem na gładko. Dopraw solą i szałwią.

Boczek pokrój na drobno i podsmaż by tłuszcz trochę się wytopił, jeśli boczek jest za suchy dodaj odrobinę smalcu.

Naleśniki pokrój przed podaniem w 0,5-1 cm paseczki. Na talerzu układaj „makaron”, podlej ciepłym sosem i posyp boczkiem.

Smacznego

One thought on “Makaron naleśnikowy z sosem grzybowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s