Słodki konkurs bez pszenicy

deser z kaszą jaglaną

Bardzo mi miło zaprosić was na słodki konkurs. Od kiedy odstawiłam gluten tęsknię za deserami, jednak zbyt mało mam pomysłów. Przekonajcie mnie że się mylę. Że można dzięki prostym składnikom wyczarować pyszne ciasta i desery. Głównym tematem są słodkie przekąski, reszta zależy od was:)

Zadanie

Podaj przepis na ciasto lub deser w którym nie korzystasz z mąki pszennej lub innych produktów zawierających gluten.

Nagroda

2 nagrody po 10 szt galaretek owocowych Winiary oraz drobny gadżet kuchenny.

Galaretka o smaku agrestowym WINIARY Galaretka o smaku brzoskwiniowym WINIARY Galaretka o smaku cytrynowym WINIARY Galaretka o smaku jagodowym WINIARY

Terminy

Okres trwania konkursu od 7-go do 17-go października 2014r

Regulamin konkursu „Słodki konkurs bez pszenicy”
1. Konkurs organizuje autorka bloga conaobiad.wordpress.com
2. Zadanie konkursowe polega na wybraniu jednej tematyki ciasta i udostępnienie przepisu opisanego swoimi słowami w komentarzu konkursu na blogu conaobiad.wordpress.com .
3. Każdy uczestnik może dodać maksymalnie 1 zgłoszenie.
4. Spośród nadesłanych prac Organizator wybierze 2 laureatów którzy otrzymają: Zestaw 10 galaretek oraz drobny gadżet do kuchni.
5. Okres trwania konkursu od 7-go do 17-go października 2014r.
6. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone do 10 dni po zakończeniu konkursu, na stronie conaobiad.wordpress.com
7. Nagrody zostaną wysłane laureatom w terminie do 30 dni od ogłoszenia wyników konkursu.
8. Nie istnieje możliwość zamiany nagród na wartość pieniężną.
9. Nagrody będą wysyłane w granicach Rzeczpospolitej Polskiej
10. W konkursie nie mogą brać udziału osoby ze mną spokrewnione ani bliscy znajomi.

8 thoughts on “Słodki konkurs bez pszenicy

  1. Polecam ciasto-chlebek, które zjadam dzisiaj w pracy :) Pyszne, sezonowe, bezglutenowe (jestem na diecie z przymusu, od lipca)

    250g startej cukinii
    250g startej dyni
    150g masła
    100g cukru muscovado
    2 jajka
    100g białego cukru
    po 1 szklance mąki: jaglanej, ryżowej i gryczanej – pomieszane w sumie w dowolnej proporcji, oby były trzy szklanki, można tez użyć innych mak bezglutenowych (lub trzy szklanki mąki pszennej bezglutenowej, wtedy ciasto ma zupełnie inny smak, bardziej… „normalny”, do jakiego przywykliśmy ;))
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu, albo sody
    3 łyżeczki przyprawy do piernika bez glutenu (najlepiej domowej) albo 2 łyżeczki cynamonu
    miąższ z połowy laski wanilii
    tabliczka gorzkiej czekolady grubo posiekanej

    Masło i cukier muscovado rozpuszczamy w garnuszku. Cukinię i dynię odciskamy z nadmiaru soku. Jajka ubijamy z białym cukrem, dodajemy cukinię i dynię, roztopione masło z ciemnym cukrem, mieszamy. Przesiewamy do masy mąki, przyprawy, proszek do pieczenia lub sodę, mieszamy, na koniec dodajemy posiekaną czekoladę. Pieczemy w formie wyłożonej papierem (u mnie 24×24) w 175’C przez około godzinę, do tzw „suchego patyczka”. Smacznego!

      1. polecam, a jeszcze ciekawszy smak otrzymamy stosując mąkę pół na pół z mielonymi orzechami, najlepiej włoskimi lub laskowymi, ale i migdał będzie pasował :)

  2. Ja nie muszę unikać glutenu, za to siostra mojego C. jest uczulona, więc szukam i wymyślam dla niej różne przepisy. Tobie proponuję muffiny, które zasmakowały nie tylko mojemu bezglutkowi, ale całej reszcie rodziny :)

    Kakaowe muffiny z mąką z ciecierzycy

    Składniki:
    (na 10 sztuk)
    2 jajka
    100 g cukru
    4 łyżki oleju
    1 banan
    2 łyżki letniej wody
    1 łyżka soku z cytryny
    170 g mąki z ciecierzycy
    3 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5 g świeżych drożdży

    Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki wody, dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut.
    Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao.
    Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać olej, rozgniecionego widelcem banana i sok z cytryny; zmiksować. Partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodać rozczyn, połączyć.

    Ciasto przelać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami.

    Piec w 180 st. C. przez 25 minut, do suchego patyczka.
    Ostudzić na kratce.

  3. Mój Synek był przez 3 lata na diecie bezglutenowej, a ja razem z nim. Nabrałam już wprawy w tego typu przysmakach ;-) Największy problem miałam jak miał zanieść poczęstunek z okazji urodzin do przedszkola (gdzie są też dzieci na diecie bez mleka i jajek), ale wybrnęliśmy z tego kolorowo i pysznie :-) Polecam na każdą okazję: TARTALETKI AMARANTUSOWE Z OWOCAMI :-)
    SKŁADNIKI:
    160g mąki z amarantusa
    180g poppingu z amarantusa
    80g ziarna sezamu (można wcześniej lekko uprażyć na suchej patelni)
    80g siemienia lnianego
    50g płatków jaglanych
    ¾ szklanki wody
    120g syropu z agawy

    Serek ricotta (w wersji bezmlecznej to budyń sojowy)
    Owoce sezonowe
    PRZYGOTOWANIE:
    Składniki na ciasto wymieszać (płatki jaglane można zastąpić ziarnami słonecznika, płatkami owsianymi błyskawicznymi; generalnie zasada jest taka, że suma wszystkich składników musi wynosić 540-550g na te proporcje; mąka i popping to podstawa, resztę można używać zamiennie np. suszoną żurawinę, orzechy…), wyrobić ręką ciasto (będzie się trochę kleić), rozwałkować. Ciastem wyklejać foremki (można użyć tych do babeczek czy muffinek ale nie papierowych i nie silikonowych bo ciasto się „rozejdzie”!). Piec około 30 minut w 180 stopniach. Z tego ciasta można też robić batoniki a’la sezamki :-)
    Jeśli mają być tartaletki – po upieczeniu i wystudzeniu, wnętrze babeczki posmarować serkiem ricotta (można też mascarpone, ale dla mnie jest za tłusty i za mdły) lub bezmlecznym budyniem sojowym i udekorować owocami sezonowymi (ja dla pięknego koloru wypełniam kawałkami kiwi, truskawek, brzoskwiń, bananów i jagodami – wtedy mam tęczę kolorów! ale można dowolne owoce). Smacznego!

  4. Tęczowiec :)
    6 różnokolorowych galaretek
    1 l mleka
    1 szkl cukru
    mała paczka żelatyny
    Mleko zagotować z cukrem. W 1 szkl. gorącej wody rozpuścić żelatynę (5-6 łyżek) i wlać do mleka, wymieszać – odstawić w ciepłe miejsce, by nie stężało zbyt szybko.
    Przygotowujemy duże naczynie żaroodporne o kształcie równomiernym np.prostokąta, kwadratu.
    Każdą galaretkę, ale nie na raz tylko po kolei rozpuszczamy w 1 szkl gorącej wody.
    Wylewamy warstwy na przemian. np. szklanka galaretki zielonej – odstawimy do stężenia, na nią 1 szkl warstwy mlecznej – odstawimy do stężenia, potem znów 1 szkl galaretki o innym kolorze i 1 szkl warstwy białej, i tak do wykończenia produktów. Aby przyspieszyć pracę po nalaniu każdej warstwy schładzałam całość w zamrażalniku. Smacznego :)
    P.S….szkoda, że nie można dodać zdjęcia – wygląda niezwykle i smakuje imponująco:)

  5. Moja propozycja to deser, choć śmiało taki deser można zjeść na niedzielne, niespieszne śniadanie ;)

    Naleśniki gryczano-kakaowe z serkiem i malinami

    * 2 jajka
    * 1 szklanka mąki gryczanej
    * 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    * 1 szklanka napoju sojowego słodzonego ( lub mleka + 2 łyżki cukru)
    * 1 łyżka ciemnego kakao, np DecoMorreno
    * 3 łyżki oleju rzepakowego

    Wykonanie:
    Wszystkie składniki wymieszać mikserem na jednolite ciasto.
    Patelnię lekko posmarować olejem i rozgrzać. Na rozgrzanej patelnię wlać porcję ciasta i smażyć naleśnik z obu stron.
    Przed wylaniem kolejnej porcji ciasta, nie smarować już patelni tłuszczem.

    NADZIENIE:
    * 150 g twarogu
    * 120 g serka mascarpone
    * 2 łyżeczki cukru waniliowego
    * 2 łyżki cukru pudru
    * 1 łyżka jogurtu naturalnego

    * maliny

    Twaróg rozkruszyć. Do twarogu dodać cukier waniliowy, cukier puder oraz jogurt naturalny – całość zmiksować blenderem lub mikserem z nakładką rozdrabniającą.
    Do zmiksowanego twarogu dodać serek mascarpone i raz jeszcze zmiksować na gładką masę.

    Usmażone naleśniki smarować serkiem waniliowym, na serku układać maliny i zwijać w rulon.
    Przed podaniem posypać cukrem pudrem i kakao oraz udekorować malinami i miętą.

    A efekt końcowy podejrzeć można u mnie na blogu: http://kolorowo-torcikowo.blogspot.com/2014/07/nalesniki-gryczano-kakaowe-z-serkiem-i.html

    Pozdrawiam !

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s