Pasztet gryczany z dynią, bezglutenowy, bezjajeczny.

pasztet z dynią

Pyszny! Prosty do zrobienia! Przy minimalnym nakładzie pracy! Polecam :) Jeśli pominiesz masło, również dobry dla wegan.

100g kaszy gryczanej
2 szklanki musu z dyni*
1 łyżka masła 82%
sól
pieprz

szklanka = 250 ml
okrągłe naczynie do zapiekania – 19x19x6cm

Kaszę zalej wodą z odrobiną soli i gotuj ciut dłużej niż standardowe 15 minut, czyli około 20 minut. Odcedź. Wymieszaj musem z dyni i masłem, dopraw do smaku i przełóż do naczynia do zapiekania. Piekarnik nagrzej do 195 stopni. Pasztet zapiekaj w nagrzanym piekarniku do 40 minut.

Smacznego

*Puree/Mus z dyni z dyni hokkaido, na około 7 szklanek:
Weź jedną dynię, umyj ją. Przekrój, wydrąż. Obetnij końcówki. Pokrój ze skórą na kawałki 2-3 cm. Przełóż do miski lekko posól i dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego, wymieszaj. Dynię przełóż do naczynia żaroodpornego z przykryciem. Piekarnik nagrzej na 180 stopni. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę. Jeszcze ciepłą dynie zmiksuj blenderem na gładko. Zamrażaj w porcjach 1 szklanki.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s