Sałatka z lnianym wrapem

lniane placki

Jestem zafascynowana książka pana Wiliama Davis’a „Kuchnia bez pszenicy” ponieważ nie tylko wyleczył mnie z bólu brzucha to okazuje się że jego przepisy również mogą stosować osoby które dbają by potrawy miały niskie IG.

Dzisiejszy dodatek do śniadania to właśnie wrap inspirowany przepisem z książki „Kuchnia bez pszenicy”.

Sałatka
1/2 pomidora
1/4 ogórka szklarniowego
1 plasterek sera żółtego
6 plasterków kiełbasy chrzanowej
1 ząbek czosnku
1 łyżka majonezu delikatnego Winiary
1/2 wrapa pokrojonego

Wrap
4 łyżki lnu
1 jajko
1 łyżka oliwy z oliwek
1 szczypta soli
na czubek łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki wody

Pomidora pokrój w kostkę, ogórka na plasterki. Ser żółty pokrój w cienkie paski. Kiełbaskę przypiecz na suchej patelni.

Składniki na wrap dobrze wymieszaj. Przygotuj patelnię ceramiczną i dobrze nasmaruj oliwą z oliwek. Rozgrzej oliwę i rozsmaruj masę na patelni. Zmniejsz ogień do minimum i przykryj, smaż 2-3 minuty. Przełóż na drugą stronę, przykryj i smaż kolejne 2-3 minuty. Wyłącz kuchenkę i odstaw wrap na 5 minut. Jeśli będziesz mieć problem z oderwaniem placka, podlej go trochę oliwą.

Po ostudzeniu placka można przekroić go na pół i zrobić sobie pyszną kanapkę z składnikami sałatki. Lub jak ja pokroić wrap na kawałki, posmarować je majonezem i dodać do sałatki.

Smacznego

4 thoughts on “Sałatka z lnianym wrapem

  1. Zawsze podziwiałem Cię za prostą, zdrową kuchnię. Często korzystałem z Twoich rad i przepisów. Ostatnio jednak zaczynasz trochę przesadnie „kombinować”. BTW pan Davis ameryki nie odkrywa. Dla osób z cukrzycą typu 2, nie są to jakieś rewelacje. Owszem, każdy powinien zastanowić się nad swoim odżywianiem, ale osoba zdrowa zazwyczaj nie ma problemów z przyswajaniem pszenicy. Bez bólu brzucha. Jeżeli jest inaczej to zamiast kolejnego „smażonego” dania (z ogórkiem) proponuję zakup glukometra. Sorki za ten cierpki wpis, wiesz że Cię lubię, ale myślę, że piernik ma (w tym przypadku) niewiele do wiatraka.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s