Chleb z mąki orzechowej i ryżowej. Chleb bezglutenowy.

Chleb orzechowy

1 filiżanka mąki z orzechów ziemnych
3/4 filiżanki mąki ryżowej
1/4 filiżanki mielonego siemienia lnianego jasnego
5 jaj
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cukru brązowego
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka maślanki
1/4 filiżanki roztopionego masła 82% (lub oliwy z oliwek)

do obsypania naczynia i posypania chleba
2-3 łyżki płatków gryczanych

forma ceramiczna 10 cm x 20cm

filiżanka = 200ml

Do miski przełóż mąkę orzechową, ryżową, len, żółtka, cukier, sól, maślankę, masło i widelcem wymieszaj na drobne grudki.Białka wymieszaj z sodą i ubij na sztywno. Dodaj do ciasta i wymieszaj krótko do połączenia składników.

Piekarnik (gazowy) nagrzej na 195 stopni. Formę wysmaruj masłem i obsyp płatkami. Przełóż ciasto na chlebek i posyp resztą płatków.

Do nagrzanego piekarnika przełóż formę z ciastem i piecz 40 minut. Chlebek wyciągnij na kratkę i odstaw do całkowitego ostudzenia.

Smacznego

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s