Pulpety w sosie bezglutenowe

pulpety bezglutenowe

pulpety
500g mielonej łopatki wieprzowej
1 jajko
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka mąki z ziaren amarantusa
1 łyżka mąki kasztanowej
szczypta soli

sos
2 szalotki
2 łyżki masła
gałązka koperku
100 ml cydru
100 ml śmietanki 30%
250 ml wody

Ciasto na pulpety wyrób na jednolitą masę. Do miski wlej zimną wodę i płucz w niej dobrze dłonie. Weź trochę mięsa i formuj pulpet. Przed kolejnym ponownie opłucz ręce. Formuj kolejny pulpet. Powtarzaj czynność aż do wyrobienia całej masy mięsnej.

Szalotki posiekaj i przełóż do szerokiego rondla dodaj masło i duś chwilę. Dodaj cydru i duś aż uleci mocny zapach. Dodaj wody, posiekanego koperku. Posól i zagotuj. Na gotujący wywar przełóż pulpety i zagotuj lekko obracając.

Duś 10 minut. Śmietankę dodaj na końcu po ściągnięciu rondla wmieszaj śmietanę i ponownie lekko podgrzewaj.

Smacznego

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s