Kurczak w leśnych grzybach

kurczak w podgrzybkach

4 udka
kubek leśnych suszonych grzybów (u mnie podgrzybki)
25 g masła
sól
2 łyżki oliwy z oliwek
2 szalotki
1 szklanka cydru (lub białego wina półwytrawnego)

kubek=300ml

Grzyby zalej wrzątkiem i odstaw. Kurczaka posól. Na patelni rozgrzej masło i oliwę i podsmażaj kurczaka na złoto około 20 minut. Ściągnij kurczaka i przełóż go na naczynie do zapiekania. Piekarnik nastaw na 180 stopni i dopiekaj go dalej 15 minut. W między czasie na patelnie po smażeniu kurczaka tworzymy sos. Dodaj szalotkę, grzyby, wino i dusimy 45 minut. Jeśli wywar wyparuje trzeba koniecznie dolać wodę w trakcie duszenia.

Mięso wyciągamy z wcześniej wyłączonego piekarnika i polewamy sosem.

Smacznego

One thought on “Kurczak w leśnych grzybach

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s