Cukinia w zalewie musztardowo-miodowej

pikle w zalewie miodowo-musztardowej

Pyszny dodatek do mięs, oraz do podjadania prosto ze słoika:)

Na 1 porcję zalewy

1 l wody
1,3 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki octu spirytusowego 10%
5-6 łyżek musztardy stołowej
szczypta soli

Cukinie obieram ze skóry i kroję na centymetrowe plastry, nie wydrążam cukinii. Plastry cukinii kroję na pół, by je zmieścić do słoika. Ogórki obieram ze skóry i kroję na 4 części wzdłuż. Oprócz tego do każdego słoika wkładam liść laurowy oraz ząbek czosnku.

Do wody dodaję cukier, ocet i sól. Kiedy składniki się połączą, zagotowuję. Wyłączam gaz i dodaję musztardę. Mieszam by wszystko się dobrze połączyło.

Zalewę lekko studzę i zalewam warzywa w słoiku. Odstawiam do całkowitego ostudzenia. Porządnie zakręcone słoiki przekładam do garnka, podlewam wodą do połowy ich wysokości i pasteryzuję 20 minut (po zagotowaniu wody gotuję 20 minut). Gorące słoiki odwracam zakrętką na spód by ostygły.

Na 1,5 kg ogórków oraz 2 średnie cukinie potrzebowałam 3 porcje zalewy. Zużyłam 6 litrowych słoików i 2 półlitrowe.

Smacznego

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s