Pesto z jarmużu

pasta z jatmużu

Pyszny dodatek do pieczywa! Również można smarować mięso i grillować.

– 6-7 liści świeżego jarmużu
– 120 g sera białego feta*
– 200 ml oliwy z oliwek
– 4-5 łyżek ziaren słonecznika łuskanego

Wszystko przełóż do wysokiego naczynia i miksuj blenderem aż się połączy na prawie jednolity kolor. Pastę przechowuj w lodówce w zamkniętym pojemniczku najlepiej szklanym. Dobry smak utrzymuje się do około 7 dni.

Smacznego

* W związku z tym że ser feta jest dość słony do pasty nie trzeba dodawać soli. Jeśli użyjesz innego sera białego czy żółtego być może trzeba będzie dosolić potrawę.

One thought on “Pesto z jarmużu

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s