Naleśniki z mąki kasztanowej

naleśniki kasztanowe

300 g mąki kasztanowej
2 jaja
250 ml mleka
250 ml wody
szczypta soli
2 łyżki oleju rzepakowego

Ciasto wyrabiaj mikserem kilka minut, tak by nie było grudek. Smaż najlepiej na patelni teflonowej bez użycia tłuszczu. Ponieważ placki nie posiadają glutenu, na dodatkowym oleju rozrzedzają się i rozpadają.

Podałam z dżemem porzeczkowym i sosem jogurtowym.

Smacznego

9 thoughts on “Naleśniki z mąki kasztanowej

    1. Pierwszą kupiłam w Almie. Następną w drobnym markecie, takie produkty bynajmniej w Opolu nie są czymś co ciężko dostać. Coraz więcej sklepów wydziela regał dla osób z dietą bezglutenową. Mam nadzieję że i tobie się uda ją dostać:)

    1. Żeby naleśniki były wegańskie również trzeba by było zrezygnować z jaj. Niestety naleśniki bezglutenowe potrzebują jakiegokolwiek „spoiwa” by się nie rozpadały:) Jak najbardziej można zamiast mleka dać wodę.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s