Chleb z ziaren, chleb życia, chleb bezglutenowy

chleb bez mąki

200 g obranych orzechów włoskich
150 g płatków gryczanych
30 g ziaren siemienia lnianego
50 g mielonego siemienia lnianego
200 g obranych pestek z dyni
200 g obranych ziaren słonecznika
80 g suszonej żurawiny
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka miodu wielokwiatowego
350 ml zimnej wody*

Składniki wymieszaj i odstaw na godzinę pod przykryciem. Przygotuj keksówkę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Przełóż wszystko do keksówki i porządnie wyrównaj. Odstaw pod przykryciem na 6-12 godzin do lodówki.

Piekarnik (u mnie gazowy)nagrzej do 180 stopni i piecz w formie 30 minut. Następnie wyciągnij z formy (ciasto powinno być zwarte!) i połóż na kratce. Piecz kolejne 40-60 minut.

Odstaw do całkowitego ostudzenia. Do krojenia nie używaj noża z ząbkami! Najlepiej cienki (ceramiczny idealny!) to wtedy kromki nie będą się kruszyły.

Smacznego

* ilość wody może się zmienić jeśli użyjesz więcej produktów. Bacz by wszystko było wilgotne ale nie płynne, wtedy osiągniesz zamierzony efekt.

2 thoughts on “Chleb z ziaren, chleb życia, chleb bezglutenowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s