Gulasz bezglutenowy

gulasz bez glutenu

Taki czeski gulasz na piwie zagęszczany chlebkiem żytnim zamarzył mi się i zrobiłam wersję bezglutenową. Rodzina zjadła bez uwag :)

550 g szynki wieprzowej
3 cebulki
olej rzepakowy
szklanka wina czerwonego półwytrawnego
1,5 szklanki wody ciepłej
po gałązce: mięty, bazylii, rozmarynu
ząbek czosnku
2 kromki chleba bezglutenowego (na mące pszennej bezglutenowej)*
sól

Szynkę pokrój w kostkę. Cebulę pokrój drobno i smaż na oleju aż się zacznie rumienić. Dodaj mięso, podkręć ogień i szybko mieszaj by się lekko ścięło. Dodaj wino, zmniejsz ogień i redukuj wino aż zostanie minimum. Dodaj wodę, zioła, posiekany czosnek i duś 45 minut pod przykryciem.

Chleb pokrój w kostkę i wrzuć do mięsa, mieszając by się połączył dobrze z płynem. Jeśli sos byłby zbyt gęsty trzeba dodać około pół szklanki wody. Gotuj mieszając aż grudki chleba będą ledwo widoczne. Posól na końcu to mięso będzie miękkie.

Podałam z makaronem kukurydzianym** oraz ogórkami korniszonymi.

Smacznego

*Są też chleby na mące ryżowej, ale nie gwarantuję że smak będzie taki sam.
** Makaron kukurydziany jest „zjadliwy” tylko wtedy jeśli po ugotowaniu go ostudzisz maksymalnie i dopiero ponownie pogrzejesz.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s