Mały Masterchef w przedszkolu

1 094

W poprzedni czwartek 8 maja w przedszkolu nr 3 w Opolu odbył się „MAŁY MASTERCHEF – PRZEDSZKOLAKI GOTUJĄ”. Konkurs miał na celu propagowanie wśród dzieci i ich rodziców wspólnego przygotowywania posiłków oraz zdrowego odżywiania.

W konkursie wzięło udział 30 dzieci z 10 przedszkoli. Każda grupa składała się z trójki dzieci które miały swoje zadanie przy wspólnej sałatce. Przyglądałam się jak dzieci ładnie kroiły, mieszały, dekorowały i oczywiście próbowały swoich specjałów.

Miałam zaszczyt być w Jury wraz z Adamem Czapskim  (uczestnikiem programów kulinarnych MasterChef, Ugotowani, Hell’s Kitchen) oraz innymi znakomitymi osobami, mieliśmy za zadanie spróbować i ocenić każdą sałatkę indywidualnie.

Oprócz tego nieoceniony Pan Czarek od nauki Rytmiki wspierał występ dzieci i zagrzewał do uśmiechu wszystkich małych uczestników. Był również konkurs w którym dzieci zgadywały „jaki to przedmiot kuchenny”. Dzieci w ramach oczekiwania na wyniki tworzyły piękne kanapeczki na waflach ryżowych Kupiec.

Dziękuje Firmie Kupiec oraz Prymat za wsparcie produktowe dla przedszkola. Takie przedszkole z takimi fajnymi pomysłami dla dzieci to istny skarb! Wiem, bo mój syn z tego przywileju korzysta:)

Dziękuje Panu Leszkowi Stodulskiemu za wsparcie w postaci zdjęć.

Najbardziej jestem wdzięczna Pani Dyrektor Jolancie Gajos-Babiak naszego pięknego przedszkola PP3 w Opolu  za pomysł, czynny udział i uśmiech na twarzy:) Dziękuję!

Kilka przepisów na pyszne sałatki z konkursu:

SAŁATA Z KURCZAKIEM I TRUSKAWKAMI (Przedszkole Publiczne nr 51 w Opolu)
Składniki (na 2 osoby):
– sałata np lodowa;
– pierś kurczaka;
– przyprawa do kurczaka;
– pół camemberta (lub pół kostki sera feta)
– 8 niewielkich truskawek;
– słonecznik (mogą też być pestki dyni lub migdały);
– oliwa z oliwek;
– 2 łyżki płynnego miodu;
– łyżka soku z cytryny;
Słonecznik uprażyć na suchej patelni.Liście sałaty opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym lub odwirować z wody. Ułożyć na talerzu.Mięso pokroić na niewielkie kawałki, oprószyć przyprawą do kurczaka, podsmażyć na oliwie.Truskawki umyć, osączyć. Owoce pokroić na pół lub na ćwiartki- w zależności od wielkości owocu. Ser camembert pokroić w trójkąty (fetę w kostkę). Wraz z mięsem i truskawkami ułożyć na sałacie.Posypać wszystko słonecznikiem. Przygotować dressing: wymieszać 2 łyżki oliwy z 2 łyżkami miodu i 1 łyżka soku z cytryny. Polać wierzch sałatki. Podawać od razu po przygotowaniu.
Smacznego!

SAŁATKA Z GOTOWANYM JAJKIEM NA LIŚCIACH CYKORII (Przedszkole Publiczne nr 26 w Opolu)
Składniki:
liście cykorii
3 jajka
200 g szynki
3 ogórki kiszone
1 papryka
koperek/ do dekoracji /
szczypiorek
kiełki
prażone pestki dyni ,słonecznika
Sos:
2 łyżki majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu
sól ,pieprz
Cykorię rozbieramy na ” łódeczki” i moczymy w letniej wodzie 15-20 min.
Osuszamy i kładziemy na talerzu.
Składniki kroimy dość drobno, wrzucamy do miski.Kiełki wrzucamy w całości.
Sałatkę nakładamy do łódeczek i dekorujemy koperkiem ,kiełkami
Smacznego !

KOLOROWA SAŁATKA W MUSZELKACH MAKARONOWYCH (Przedszkole Publiczne nr 38 w Opolu)
• duże muszle makaronowe
• 1 papryka
• kilka małych ogórków konserwowych
• nieduża kostka sera żółtego
• puszka kukurydzy
• 20 dag szynki konserwowej
• 3 jajka ugotowane na twardo
• majonez
• sól, pieprz
Przygotowanie:Pokrojoną w drobniutką kosteczkę czerwoną paprykę, ogórki konserwowe, ser żółty, szynkę konserwową i ugotowane na twardo jajka łączymy w jednej miseczce z odsączoną kukurydzą. Dodajemy łyżkę lub dwie majonezu, dodajemy szczyptę soli i pieprzu i dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym farszem wypełniamy ugotowane wcześniej al dente i ostudzone muszle makaronowe. Gotowe muszelki z farszem w środku można opcjonalnie polać domowym sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego i majonezu i posypać świeżym szczypiorkiem.
Smacznego!

„SAŁATKA NA GORĄCE LETNIE DNI” (Przedszkole Publiczne nr 3 w Opolu)
Składniki:
1 arbuz
Banany
Mandarynki, pomarańcze inne cytrusy
1 puszka brzoskwiń w syropowej zalewie
Gruszka, jabłko
Ananas
Inne owoce sezonowe np. truskawki, maliny
Cytryna lub limonka
Arbuza przepołowić na połowę. Wydrążyć czerwony miąższ. Brzegi arbuza wyciąć w ząbki, przewrócić żeby osuszyć wydzielany sok. Wydrążony arbuz pokroić. Obrać owoce ze skórek, pokroić w kosteczkę, przełożyć do miski. Wyjąć brzoskwinie z puszki sok przelać do szklanki. Brzoskwinie pokroić i dołączyć do pozostałych owoców. Sok z brzoskwini połączyć z małą łyżeczką miodu ,dodać do smaku sok z cytryny, wymieszać i zalać owoce .Tak przygotowaną sałatkę przełożyć do wydrążonych połówek arbuza udekorować owocami. Najlepiej schłodzić w lodówce. Podawać w upalne dni.
Do sałatki można wykorzystać owoce sezonowe lub takie które bardzo lubimy.
SMACZNEGO!

Przedszkole Publiczne Nr 3 w Opolu
ul. Strzelców Bytmskich 19, 45-084 Opole
tel/fax 077 454-36-63,
e-mail: przedszkole3op@wp.pl

Video-Foto Leszek Stodulski
ul.Szarych Szeregów 32/6
45-285 Opole
tel: 774578288

 

 

2 thoughts on “Mały Masterchef w przedszkolu

  1. Ta sałatka na „gorące i letnie dni ” bardzo smaczna zrobiłam i polecam każdemu. Swoją drogą fajny pomysł na mini masterchefa..
    Pozdrawiam

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s