Tapenada – pasta z oliwek

pasta z oliwek

Pyszna przekąska w biegu:) Musisz mieć czarne oliwki, kapary i oliwę z oliwek. Pozostałe dodatki zależą od ciebie. Ja dodałam sardynki, polecam również sardele, anchois, czosnek,
suszone pomidory z zalewy olejowej, sok z cytryny, musztarda Dijon..

70 g czarnych oliwek z zalewy
50 g kaprów
3 sardynki w oleju
3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine

Oliwki namocz w wodzie około 30 minut, odsącz. Przetrzyj na gładko blenderem. W osobnej misce przełóż kapary, sardynki i oliwę. Przetrzyj również na gładko. Zawartość obydwóch misek wymieszaj i dopraw według smaku. Podałam na świeżym pomidorze z ciepłymi tostami polane odrobinę oliwą.

Smacznego

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s