Tarta orkiszowa z brokułem i szynką

orkiszowa tarta

Delikatna w smaku, a można najeść się do syta. Syn wyjadał brokuły i prosił o ketchup do pozostałego placka:)

ciasto
300 g mąki orkiszowej
150 g zimnego masła
około 5 łyżek wody
łyżka oleju
szczypta soli

farsz
szklanka jogurtu naturalnego
jajko
1/2 szklanki startego sera
3-4 plastry szynki wędzonej surowej
1/2 brokuła

Do mąki dodaj zimne masło i pokrój je nożem na drobne kawałki. Dodaj wodę, olej i sól i szybko zagniataj na jednolitą masę. Jeśli trzeba dodaj jeszcze wody by masa była plastyczna. Ciasto uformuj w kulę i zawiń w folię. Włóż do lodówki i odstaw na minimum 1 godzinę.

Formę na tartę (28 cm) wysmaruj masłem i rozwałkuj ciasto. A raczej pougniataj ja do formy tworząc rant. Piekarnik (gazowy) nagrzej na 195 stopni i piecz 20 minut. Brokuła opłucz i gotuj 7 minut w lekko osolonej wodzie.

Na lekko ostudzone ciasto rozsmaruj jogurt wybełtany z jajkiem. Na to rozsyp ser. Na jednej części wysyp pokrojoną szynkę, na drugą połowę poukładaj różyczki brokuła.

Piecz kolejne 30 minut w 195 stopniach. Po wyciągnięciu formy odstaw na 10-15 minut.

Smacznego

orkiszowe quiche

2 thoughts on “Tarta orkiszowa z brokułem i szynką

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s