Chrupiące pierożki ze szpinakiem

pierogi bez lepienia

Może i Ty masz taką pierożnicę gdzieś na dnie szafy? Małgosiu dziękuję za użyczenie tego ustrojstwa! Szybko się robi, pięknie się skleja. W efekcie pyszne pierożki wyszły. Polecam również jako dodatek do zupy krem.

farsz
250 g mrożonego szpinaku
1 cebula
1 jajko

ciasto
200 g mąki typ 500
25 ml oleju
1 łyżeczka soli
około 50 ml ciepłej wody

Szpinak rozmroź i odcedź. Cebulkę pokrój drobno, posól i usmaż na złoto. Dodaj surowe jajko i połącz w jednolitą masę.

Mąkę wymieszaj z olejem i dodawaj wody by ciasto było luźne i plastyczne. Wyrabiaj ciasto aż wszystkie składniki pięknie się połączą a ciasto będzie miało jednolitą barwę. Jeśli ciasto klei się do rąk podsyp odrobinę mąką.

Ciasto przekrój na pół. Jedną część rozwałkuj cienko i przykryj pierożnicę lekko dociskając. Nakładaj łyżeczką farsz również lekko dociskając. Drugi kawałek ciasta rozwałkuj cienko i nałóż na pierożnicę. Wałkiem dociskaj ciasto aż będą odznaczały się brzegi.

Przekręć o 180 stopni pierożnicę, pierożki powinny lekko wyskoczyć. Smażyłam na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru.

Smacznego

4 thoughts on “Chrupiące pierożki ze szpinakiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s