Wyniki konkursu: Baba czy Sernik?

http://mientablog.com/

Dziękuję za udział w konkursie oraz pyszne przepisy, bardzo ciężko jest wybierać najlepsze. Dlatego wybieram te które brzmią interesująco wraz z dodatkami które lubię.

Wybrałam Babkę trójsmakową Mienty, oraz Sernik z polewą porzeczkową Anety. Przepisy poniżej.

Do finalistek wyślę maila. Formę dobieram do propozycji przepisu.

Gratuluję!:)

„Babka drożdżowa z twarożkiem i malinami”

320 g mąki tortowej
60 g mąki krupczatki
kopiasta łyżka kakao
30 g świeżych drożdży
2 jajka
3 łyżki cukru
3/4 szklanki maślanki
pół szklanki oleju rzepakowego

nadzienie:

4-5 łyżek mrożonych malin
150 g chudego twarożku
2 łyżki cukru
łyżka wiórków kokosowych
łyżeczka maślanki
żółtko

Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą.
Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem.
Dodajemy do tego rozpuszczone drożdże i mieszamy.
Dzielimy na 2 części.
Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką.
Dzielimy na 2 części i do jednej dodajemy kakao.
Suche składniki mieszamy z mokrymi i wyrabiamy 2 ciasta.
Odstawiamy je do podwojenia objętości.
Maliny wyjmujemy do lekkiego rozmrożenia.
Wyrośnięte ciasta rozwałkowujemy na 2 długie pasy.
Odstawiamy jeszcze na 10 minut.
W tym czasie przygotowujemy ser.
Ucieramy go z cukrem, wiórkami, maślanką i żółtkiem.
Następnie rozsmarowujemy na jednym kawałku ciasta.
Lekko rozmrożone maliny rozgniatamy widelcem i nakładamy na twaróg.
Całość przykrywamy drugim ciastem.
Następnie całość skręcamy i przekładamy do formy na babkę.
Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.
Gotowe możemy posypać cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi.
Smacznego :)”

„Sernik z porzeczkową polewą

1 kg sera z B. waniliowego (taki w wiaderku na sernik)*
200 g ciasteczek zbożowych

250 g margaryny tortowej lub masła
2-3 łyżki cukru pudru
3 łyżki kaszy manny
4 łyżki maki pszennej (lub ziemniaczanej lub kukurydzianej)
5 jajek

polewa:
400 g śmietany 18%
malutki słoiczek dżemu porzeczkowego (myślę, że tak około 125 ml)
1 łyżka maki ziemniaczanej

Tortownicę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. 100g margaryny rozpuszczamy, ciasteczka kruszymy na piasek (blenderem lub tak jak ja – wałkiem do ciasta). Mieszamy rozpuszczoną margarynę z ciasteczkami i wykładami ta masa spód tortownicy, wkładamy do lodówki na czas przygotowywania masy.

W jednej miseczce rozbełtujemy jajka, tak aby jak najmniej je ubić, tylko to rozmącenia, tylko, żeby białka połączyły się z żółtkami, a nie ubiły. W drugiej mieszamy ser z 2 łyżkami śmietany, resztą stopionej margaryny (150g), cukrem pudrem, kasza manna i mąką. Na końcu mieszamy z jajkami.

Piekarnik nastawiamy na 175 stopni. Na dno wstawiamy blachę z wrzącą woda (lub opcja pieczenie z parą). Ser wylewamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy do piekarnika nad blaszkę z wodą. Pieczemy około 80 minut aż wierzch sernika będzie sprężysty (trzeba sprawdzać paluszkiem).

Resztę śmietany mieszamy z dżemem i łyżką maki ziemniaczanej, rozprowadzamy na sernik i pieczemy jeszcze 10-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika nie odwracamy do góry dnem, ponieważ polewa jest miękka. Dobrze jest schłodzić przed krojeniem, po nocy w lodówce jest smaczniejszy (wg mnie), ale nie wiele go zostaje na drugi dzień :)”

2 myśli na temat “Wyniki konkursu: Baba czy Sernik?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s