Golonka bez skóry w kiszonej kapuście

golonka w kapuście

Ładny kolor mięsa i całkiem apetyczny, czy to możliwe że to golonka której sama nazwa przyprawiała mnie o dreszcze? Pysznie polecam nie tylko tradycjonalistom kulinarnym!
Bardzo dziękuję Piotrze że podzieliłeś się ze mną tym przepisem. Mąż był zachwycony:)

na 4 porcje
4 golonki bez skóry i kości
2 cebule
400 g kiszonej kapusty
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
sól

Cebulę pokrój w kostkę posól i zeszklij na małej ilości oleju. Połóż na cebuli golonki i zwiększ ogień pod patelnią. Smaż krótko ale obróć kilka razy mięso.

Do naczynia żaroodpornego przełóż golonki i cebulę. Dodaj szklankę wody, liście laurowe i ziela angielskie. Piecz 60 minut w 195 stopniach pod przykryciem.

W między czasie odsączona kapustę przełóż na patelnię podlej olejem i smaż około 30 minut dbając by nie przypalić.

Pięknie zarumienioną kapustę przełóż na golonki piecz kolejne 30 minut. W sumie czas pieczenia 1,5 godziny.

Mięso nakładaj łyżką cedzakową wraz z kapustą. Podałam z tłuczonymi ziemniakami.

Smacznego

3 thoughts on “Golonka bez skóry w kiszonej kapuście

  1. Golonka bez skóry w kapuście kiszonej . Przepis doskonały . Wspaniała kompozycja smakowa . Zrobiłem . Zjadłem dwie goloneczki bo to takie malusie golonka z przerostami / gicze / .Pycha

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s