Mazurek drożdżowy

piękny mazurek

Drożdżowy? No właśnie! Pysznie polecam:)

na 2 mazurki
ciasto
20 g świeżych drożdży
250 g mąki typ 480
1/2 szklanki mleka
2 łyżki masła
75 g cukru
2 żółtka

kwadratowa blacha

przybranie
1/2 białej czekolady
1/2 mlecznej czekolady
garść suszonej żurawiny
garść rodzynek
garść migdałów
4 łyżki dżemu agrestowego

Drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru, odstaw do wyrastania. Po wyrośnięciu dodaj mąkę, utarte żółtka z resztą cukru, podgrzane masło i dobrze wyrób. Jeśli ciasto klei się do rąk podsyp mąką.

Ciasto wałkujemy cienko (2-3 mm)i wykrawamy kwadrat wielkości Twojej formy kwadratowej. Następnie przekrawamy ten kwadrat na pół. Z reszty ciasta uformuj cienki wałek i formuj „jajo” zawijają fantazyjnie końce. Lekko dociśnij wałek i posmaruj całość białkiem.

Piekarnik nastaw na 180 stopni. Ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz 20-25 minut na średniej półce w piekarniku (u mnie piekarnik gazowy). Po upieczeniu odstaw do ostudzenia. Wyciągaj z blachy ostudzone. Przybraniem zajmij się najwcześniej po czterech godzinach.

Dżemem wyrównaj środek, migdały ułóż by oddzielić warstwy czekolady. Rozgrzej czekoladę białą i delikatnie polewaj rozsmarowując na jednej części mazurka. Następnie rozgrzej czekoladę mleczną i na drugim końcu bardzo delikatnie ją polewaj i rozsmaruj. Ułóż rodzynki przy białej polewie a żurawinę przy mlecznej polewie. Do dekoracji w kształcie kwiatka użyłam farbowane wafle jadalne. Na końcu ostrym nożem odkrawamy kanciaste brzegi.

Mazurki odstaw by czekolada stężała.

Wesołych i smacznych Świąt oraz mokrego dyngusa:)

One thought on “Mazurek drożdżowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s