Cytrynowa babka drożdżowa

babka świąteczna

Taka niepozorna, ale smaczniejsza z każdym kęsem. Jeśli po ostudzeniu odstawisz ją zafoliowaną na kilka godzin odwdzięczy ci się wilgotnym puchem. A cytrynka doda świeżości.

Pamiętaj że sekretem każdego ciasta drożdżowego jest cierpliwość, zadbaj też by wszystkie składniki były temperatury pokojowej.

50 g świeżych drożdży
500 g mąki tortowej
szklanka podgrzanego mleka
4 żółtka
100 g margaryny Palma z Murzynkiem
100 g cukru
starta skórka z jednej cytryny
sok z połowy cytryny

Drożdże rozkrusz, dodaj 1 łyżkę cukru oraz kilka łyżek mleka. Porządnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce (u mnie ciepła kąpiel wodna). Po około 15-20 minutach drożdże powinny potroić swoją objętość.

Do zaczynu dodaj mąkę, resztę ciepłego mleka oraz żółtka utarte z cukrem. Zagnieć wszystko na jednolita masę, jeśli ciasto klei się do rąk podsyp troszkę mąką. Odstaw by ciasto podwoiło swoja objętość (około 60 minut).

Masło podgrzej i lekko ostudzone dodaj do ciasta wraz ze skórką cytrynową oraz sokiem. Zagnieć i wyłóż do blachy z kominkiem (blacha około 26 cm szerokości). Ostatni raz odstaw z ciepłe miejsce by ciasto wypełniło blachę (około 25 minut).

Piekarnik (u mnie gazowy) nagrzej na 195 stopni i piecz ciasto 45 minut na środkowym poziomie. Po upieczenie delikatnie wyłóż z blachy i odstaw do ostudzenia. Podawaj z cukrem pudrem lub lukrem.

Smacznego!

3 thoughts on “Cytrynowa babka drożdżowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s