Sernik wiedeński z chałwą

sernik chałwowy

Pamiętam chałwę przywiezioną z Turcji, taką włóknistą … taka jest boska. Do przepisu użyłam chałwę mieloną „sklepową”. Smak sernika jest bogatszy o końcowy efekt po przełknięciu pierwszego kawałka. Syn prosił o dokładkę, a to mój najbardziej rygorystyczny juror smaków w domu ;)

1 kg sera trzykrotnie zmielonego
4 żółtka
100 g chałwy waniliowej
1/2 szklanki cukru
(szklanka = 250 ml)

tortownica 26 cm
lub kwadratowa

Żółtka zmiksuj z cukrem na puch. Dodawaj po kawałeczku chałwy i miksuj na gładko. Następnie dodaj ser i miksuj aż wszystkie składniki idealnie się połączą.

Piekarnik (u mnie gazowy)ustaw na 160 stopni i piecz około 1,5 godziny. Aż sernik z wierzchu pięknie się zezłoci. Odstaw do ostudzenia.

Polecam również z sosem karmelowym.

Smacznego

DSC_1349ss

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s