Spaghetti z szynką w sosie śmietanowym

spaghetti z szynką

Makaron na obiad to idealny pomysł na dzień kiedy biegam od rana i załatwiam ważne sprawy. I mimo że mijam miejsca w których np mogłabym kupić pyszne pierogi franciszkańskie, biegnę dalej.

Bo jak ja mam dobry humor, muszę coś ugotować:)

250 g wędzonej ogonówki
1 dorodna cebula
200 ml śmietanki 30%
200 ml wina białego półwytrawnego
200 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego
gałązka świeżej bazylii

Mięsko i cebulę pokrój na drobną kostkę. Wrzuć na głęboką patelnię cebulę z 2 łyżkami cebuli duś, kiedy się zeszkli dodaj wędlinę i mieszaj smażąc. Jak zacznie przywierać dodaj wino i przykryj pokrywką, duś około 10 minut.

W międzyczasie ugotuj makaron i odcedź. Wróć do patelni, wino powinno zredukować się do połowy również aromat powinien być dużo mniejszy. Dolewaj pomału śmietanki i mieszaj. Dopraw do smaku solą i kolorowym pieprzem. Duś kilka minut.

Wyłącz pod patelnią, dodaj odcedzony makaron oraz porwana bazylię. Wszystko delikatnie wymieszaj, przykryj przykrywka i przygotuj talerze.

Smacznego

IMG_8036

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s