Pasztet z mięsa rosołowego

łatwy pasztet

Świetny farsz do pierogów, krokietów, uszek! Sam również pysznie smakuje. Moja wersja nie jest zapiekana tylko mieszana z gotowymi dodatkami i zalewana galaretą (by przedłużyć świeżość).

na około 10 kokilek/filiżanek,
lub jedną pełną formę na keks

– na rosół
1/2 kurczaka
1 golonka z indyka
350 g wołowiny gulaszowej
1 dorodny por
2-3 marchewki
2-3 ziela angielskie
2-3 liście laurowe
sól

– do pasztetu
2 jaja
szklanka mleka
mała kajzerka
100 g smalcu ze skwarkami
łyżeczka koncentratu pomidorowego
łyżka suszonego majeranku
łyżka suszonej szałwii

– żelatyna do zalania
1 szklanka gorącego rosołu
2 łyżki żelatyny

Mięso zalewamy wodą do połowy sześciolitrowego garnka i gotujemy z ziołami na malutkim ogniu około dwie godziny. Następnie dodajemy zieloną część pora i marchewki, przyprawiamy. Uzupełniamy wodę i gotujemy kolejną godzinę. W sumie trzy godziny gotowania.

Mięso wyciągamy z garnka i odstawiamy do ostudzenia. Jaja gotujemy na twardo, zagotowanym mlekiem zalewamy bułkę. Mielimy mięso dwa razy wraz z ugotowanym porem, jajami, smalcem ze skwarkami, bułką z mleka (resztę mleka dodajemy do masy końcowej). Dodajemy koncentrat, majeranek, szałwię, doprawiamy i mieszamy na jednolitą masę. Jeśli masa jest mało plastyczna do układania w formach dodaj odcedzony wywar, około jedną szklankę.

Przygotowując kokilki wysmarowałam je wywarem z żelatyny i odstawiłam do jej stężenia. Następnie uzupełniłam kokilki pasztetem i zalałam resztą żelatyny.

Smacznego

3 thoughts on “Pasztet z mięsa rosołowego

  1. Nic się nie zmarnuje:) Rosół uwielbiam, czego niestety nie mogę powiedzieć o gotowanym mięsie. Przy następnym gotowaniu zupki, postaram się przygotować pasztet. Dzięki, stronka zapisana ;)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s