Burgery z białej fasoli

kotlety z fasoli

Takie jarskie dania zawsze na mnie dobrze działają, nie tylko ze względu na „zdrowe” jak powiedziała Pani Maria u mnie na fanpage. Mam uczucie spełnienia się w kuchni co jest dla mnie bardzo ważnym elementem codziennego dnia.

Jeśli lubisz falafel, te kotlety zasmakują ci. Mnie trzeba było odganiać od nich by coś zostało na jutro:)

^na 20 sztuk
400 g fasoli Jaś karłowy
1 jajko
100 ml wody
100 ml mleka
2 łyżki jogurtu naturalnego
kilka gałązek natki pietruszki
(łyżka posiekanych skwarek)

^panierka
wiórki kokosowe

^dodatki
Sos wiosenny z koperkiem WINIARY

Fasolę zalej zimną wodą, dwukrotnie więcej niż powierzchnia fasoli w naczyniu. Odstaw na noc. Następnie wylej wodę, nalej świeżą i gotuj lekko osolone 40 minut. Odcedź.

Do ugotowanej na miękko i odcedzonej fasoli, dodaj: jajko, wodę, mleko, jogurt, posiekaną natkę (ewentualnie skwarki). Przetrzyj na gładko blenderem.

Łyżką oddzielaj porcję, przekładaj do panierki i formuj na średniej wielkości kotleciki.

Ważne!
Przy smażeniu używaj bardzo małej ilości tłuszczu bo kotlety się rozpadną. Smaż na oleju rzepakowym, delikatnie obracając.

Podawaj zamiast klasycznych kotletów z ulubionymi dodatkami. Kotlety są dość suche i ziarniste w smaku, dlatego bardzo polecam sos do nich.

Smacznego!

kotlety z fasoli

One thought on “Burgery z białej fasoli

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s