Krem z pieczonych warzyw

pieczone warzywa

Są takie dni kiedy potrawami trzeba rozjaśnić dzień:) Zapach pieczonych warzyw w domu to piękna harmonia smaku na poprawienie nastroju, a w efekcie gęsty krem podany w ulubiony sposób. Zapraszam!

1,5 kg warzyw (pasternak, ziemniaki, marchewka, cebula)
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki masła
kilka gałącek tymianku
gałązka rozmarynu
sól
łyżka soku z cytryny

do dekoracji
szynka parmeńska

Warzywa obierz i pokrój w grubą kostkę. Ułóż na papierze do pieczenia, posmaruj olejem i dodaj zioła. Piekarnik nagrzej na 180 stopni i piecz około 1h. Warzywa przełóż do wysokiego rondla i zalej wodą do wysokości warzyw, dopraw solą i gotuj do miękkości (około 40 minut). Dodaj masło, jeszcze około 350 ml wody i zagotuj. Zestaw z ognia, przetrzyj na gładko blenderem. Dodaj soku z cytryny i dopraw ewentualnie do smaku.

Podałam z szynką włoską i ciemnym pieczywem.

Smacznego

jarzynka

4 thoughts on “Krem z pieczonych warzyw

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s