Domowy serek kremowy z miodem i orzechami

domowy serek kremowy

Takie szczęście mieć mleko od krowy od pana rolnika, nie ze sklepu. Wbrew sobie (nie przepadałam za serem na słodko) ale po swojemu, domowy serek biały na słodko ze smacznymi dodatkami. Zapraszam!

1 l mleka od krowy
1 szklanka śmietany 18%

dodatki do 1/3 porcji
łyżka mielonych orzechów włoskich
łyżka miodu lipowego
szczypta cynamonu
(cynamonu na tyle mało by tylko uzupełniał smak a nie dominował)

3-4 filtry do kawy

Mleko zagotuj w szerokim rondlu, po zagotowaniu dodaj śmietanę i wymieszaj. Zagotuj ponownie i odstaw do ostudzenia.

Filtry ułóż na sicie i przelej do nich skrzepy. Odstaw najlepiej na noc.

W związku z tym że filtry są dość gęste powstanie ser rzadki. Dodaj dodatki i ciesz się pysznym śniadaniem:)

Smacznego!

4 thoughts on “Domowy serek kremowy z miodem i orzechami

  1. Często robię tak, że kupuję twaróg w sklepie (niestety nie mam innej możliwości), rozdrabniam go i dodaję miód, pokruszone orzechy i chwilę zapiekam w piekarniku. Uwielbiam ser na słodko, a na ciepło jest równie wyśmienity. Pozdrawiam!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s