Dorsz w białym winie

ryba w winie

Dzięki inspiracji Julii Child z książki „Francuski szef kuchni” taki pyszny obiad na dzisiaj. Pysznie polecam!

na 4 porcje

około 480g świeżego dorsza atlantyckiego
1 szalotka
3 łyżki masła
sól
gałka muszkatołowa
(lub biały pieprz)
kilka gałązek świeżego tymianku
1 szklanka białego wina wytrawnego
1 szklanka wody
(lub bulion rybny)

do sosu
2 łyżki mąki
1/2 szklanki mleka

szklanka = 250 ml

Do podłużnego naczynia żaroodpornego przełóż połowę posiekanej cebuli i połowę kawałeczków masła. Na to połóż rybę (jeśli filety są cienkie to połóż jeden na drugi). Resztę cebuli oraz masła połóż na rybie. Dodaj sól i szczyptę gałki muszkatołowej (możesz ją zastąpić białym pipeprzem). Do naczynia wlej wino wymieszane z wodą.

Piekarnik nagrzej na 175 stopni. Naczynie wstaw na środkową półkę i przykryj papierem do pieczenia. Piecz aż wywar się zagotuje i kilka minut po tym (około 45 minut).

Sos przelej do rondla. Mleko wymieszaj z mąką i dodaj do wywaru rybnego, wszystko mieszaj i zagotuj. Dopraw do smaku i gotowe do polania ryby. (ja dodatkowo sos przetarłam blenderem by nie było kawałków cebuli, syn by wybierał)

Podałam ze smażonymi pieczarkami oraz z makaronem jajecznym.

Smacznego

3 thoughts on “Dorsz w białym winie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s