Gulasz wołowy z burakami

buraczany gulasz

Inspiracją była Kuchnia Francuska i mimo że zamiast marchewki użyłam buraka a zamiast czerwonego wina białego wermutu, wyszło bardzo smacznie!

1 kg wołowiny gulaszowej
1 większy burak
2 cebule
olej rzepakowy
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
1 szklanka białego wermutu
Sos pieczeniowy ciemny Na Każdy Dzień WINIARY

Cebulę pokrój w półksiężyce, buraka obierz i pokrój w grubsze słupki. Do dużego rondla przełóż warzywa i duś na 3 łyżkach oleju lekko posolone kilkanaście minut ciągle mieszając. Ściągnij warzywa, wołowinę pokrój w kostkę. Podsmaż wołowinę w dwóch partiach w rondlu z małą ilością oleju, ściągnij. Przełóż mięso i warzywa do garnka, dodaj wody do wysokości składników i gotuj jedną godzinę.

Uzupełnij wodę by była powyżej składników dodaj wino i gotuj kolejną godzinę. Na koniec dopraw do smaku sosem pieczeniowym i to jest dobry moment by ewentualnie dodatkowo doprawić do smaku.

Smacznego

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s