Bondy ziemniaczane

kule ziemniaczane

Jak to możliwe że nie lubię pączków?!:) A jednak pączek nie jest tym co lubię najbardziej, chociaż jem je 2-3 razy w roku. Ale skoro mamy tłusty czwartek to idealna okazja by zrobić Bondy ziemniaczane. Otoczone smacznym ciastem i smażone na głębokim tłuszczu.

ciasto ziemniaczane
500g ziemniaków
1 łyżka oleju beskidzkiego
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
2 łyżeczki wiórków kokosowych
2 gałązki koperku
łyżeczka cukru
(1/2 łyżeczki soli – jeśli nie solisz ziemniaków przy gotowaniu)

ciasto curry
6 łyżek mąki + 3 łyżki mąki
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki curry
około 200 ml wody

Olej Beskidzki do smażenia*

Ziemniaki ugotuj odcedź i ostudź. Dobrze rozgnieć i dodaj olej, paprykę, posiekany koperek, wiórki, cukier i ewentualnie sól. Zagnieć i formuj kule o wysokości około 3,5 cm. Obtocz je w mące. Robiąc ciasto curry zacznij od mieszania składników suchych, następnie dolewaj pomału wody by powstała konsystencja śmietany.

Olej rozgrzej w rondelku, sprawdź czy jest gotowy wpuszczając do niego kroplę ciasta curry. Kule polej ciastem curry i smaż partiami w głębokim tłuszczu. Odsącz na kratce.

Podałam do ryby oraz sałaty. Równie smaczne na zimno.

Smacznego

ziemniaczana przekąska

*Olej Beskidzki Spółki Bielmar to czysty olej rzepakowy, tłoczony przez polskiego producenta z nasion rzepaku o obniżonej zawartości kwasu erukowego, a następnie poddawany rafinacji, czyli oczyszczaniu.

Bardzo Tłusty Czwartek 2014

2 thoughts on “Bondy ziemniaczane

  1. Nigdy takiej potrawy nie robiłam ale zrobię ponieważ jestem ciekawa połączenia z wiórkami kokosowymi, które nadają specyficzny posmak..bardzo ciekawy przepis Krysiu :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s