Dhal z grochu

dal

Kiedy do tej pory patrzałam w sklepie na groch miałam wrażenie że nic nowego nie wyczaruję z tego produktu. Jakże się myliłam:) Pysznie polecam! O Dal w wikipedii -> tutaj

2 szklanki grochu łuskanego połówki Kupiec
8 filiżanek wody
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka curry
1/3 łyżeczki sproszkowanego imbiru*
sok z połowy cytryny

Groch przepłukaj, zalej wodą i gotuj do miękkości ściągając szumowiny(około 45 minut) co jakiś czas mieszając. W tym czasie na patelni rozgrzej masło, dodaj pokrojony czosnek, kminek, curry, imbir i podgrzewaj około 2-3 minuty ciągle mieszając. Kiedy groch będzie miękki ściągnij garnek z ognia, dodaj sok z cytryny i zioła z patelni. Zamieszaj by połączyć składniki.

Odstawiłam na około 30 minut by jeszcze bardziej naturalnie zgęstniało. Podawaj z ryżem.

Smacznego

*Żeby wzmocnić smak, dodaj świeżego imbiru około 2 łyżki tartego. Oraz nie 2 a 5 ząbków czosnku.

3 thoughts on “Dhal z grochu

  1. Jaką według Ciebie wielkość ma filiżanka? Internet mówi, że pomiędzy 100 a 250 ml, trochę duża rozbieżność. I przy okazji szklanka ma 250 czy 200 ml?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s