Kiedy do tej pory patrzałam w sklepie na groch miałam wrażenie że nic nowego nie wyczaruję z tego produktu. Jakże się myliłam:) Pysznie polecam! O Dal w wikipedii -> tutaj
2 szklanki grochu łuskanego połówki Kupiec
8 filiżanek wody
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka curry
1/3 łyżeczki sproszkowanego imbiru*
sok z połowy cytryny
Groch przepłukaj, zalej wodą i gotuj do miękkości ściągając szumowiny(około 45 minut) co jakiś czas mieszając. W tym czasie na patelni rozgrzej masło, dodaj pokrojony czosnek, kminek, curry, imbir i podgrzewaj około 2-3 minuty ciągle mieszając. Kiedy groch będzie miękki ściągnij garnek z ognia, dodaj sok z cytryny i zioła z patelni. Zamieszaj by połączyć składniki.
Odstawiłam na około 30 minut by jeszcze bardziej naturalnie zgęstniało. Podawaj z ryżem.
Smacznego
*Żeby wzmocnić smak, dodaj świeżego imbiru około 2 łyżki tartego. Oraz nie 2 a 5 ząbków czosnku.
Jaką według Ciebie wielkość ma filiżanka? Internet mówi, że pomiędzy 100 a 250 ml, trochę duża rozbieżność. I przy okazji szklanka ma 250 czy 200 ml?
No tak nie dodałam ml :) A tak na szybko z telefonu… Filiżanka ma 200 ml a szklanka 250 ml. Serdecznie pozdrawiam :)