Migdałowa krajanka w szampańskim nastroju

ciasto migdałowe

Delikatne ciasto w delikatnej oprawie z winna nutą. Takie smaki powstają kiedy wraz z grupą Opolskiej Blogosfery Kulinarnej udzielamy się w imprezach regionalnych i wtedy w głowie rodzą się setki pomysłów. A oto jeden z nich, prosty szybki i smaczny sposób na słodkości w domu. Zainspirowany wczorajszym Dniem Zakochanych oraz piknikiem na pl.Daszyńskiego w Opolu.

na kwadratową blachę

100 g masła
5 łyżek cukru
3 jaja
200 g mąki
1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
2 łyżki wina półsłodkiego cin cin

lukier
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki wina cin cin

dodatki
płatki migdałów

Masło dobrze utrzyj z cukrem i dodawaj żółtka, wymieszaj. Przy dodawaniu mąki niech cię nie zdziwi że z ciasta zrobi się „kruszonka”. Kiedy ubijesz białka na sztywno i dodasz do ciasta ponownie miksując ciasto wróci do prawidłowej konsystencji. Na końcu jeszcze dodaj aromat i wino, ponownie zmiksuj.

Blachę wysmaruj tłuszczem i obsyp kasza manną. Wyłóż ciasto delikatnie rozsmarowując na cienko. Piekarnik (u mnie gazowy) nastaw na 180 stopni i piecz 40 minut.

Lekko ostudzone ciasto wyciągnij z blachy i pokrój na kwadraty. Polej lukrem i obsyp prażonymi migdałami.

Smacznego

4 thoughts on “Migdałowa krajanka w szampańskim nastroju

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s