Zupa z pasternakiem

pasternak

Każdy ma jakiegoś bzika mam i ja!:) Uwielbiam zupy kiedy warzywa do niej krojone są w słupki. Wpływa to na jej bogatszy smak, wygląd też! „Figa z makiem z pasternakiem”? Niee! Taka zupa wbrew pozorom to nie jest nic:) Mimo że pasternak wygląda jak przerośnięta pietruszka, ale w smaku jest dużo łagodniejszy.

na 5 porcji

3 duże marchewki
1 większy pasternak
1 cebula
1,5 l rosołu
1/2 filiżanki kaszy pęczak
1 łyżka mąki
100 g groszku konserwowego
2 gałązki jarmużu

filiżanka = 200 ml

Marchewki oraz pasternak pokrój w słupki. Cebulę posiekaj drobno i usmaż na złoto na odrobinie masła. Kaszę zalej rosołem i gotuj 20 minut. Dodaj pokrojone warzywa i gotuj kolejne 25 minut. Mąkę rozrób z małą ilością wody i dodaj do zupy ciągle mieszając zagotuj. Dodaj poszarpany jarmuż i gotuj do 5 minut. Groszek wrzuć na koniec i zagotuj. Podałam z pieczywem.

Smacznego

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s