Chleb z siemieniem lnianym sezamem i szafranem

domowy chleb na drożdżach

Szybko się robi, tylko czas oczekiwania/wyrastania jest zależny od temperatury w Twoim domu:)

ciasto główne
500g mąki pszennej chlebowej typ 750
300ml wody
2 łyżki otrębów orkiszowych
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki drożdży instant

dodatki
łyżka sezamu
łyżka siemienia lnianego
szczypta szafranu

Naczynie lub blacha owalna o pojemności około 1kg.

Wstępnie ciasto bez otrębów, siemienia, szafranu i sezamu wyrabiaj około 15-20 minut na jednolitą masę. Jeśli jest za suche dodaj łyżkę wody, jeśli jest za rzadkie dodaj łyżkę mąki. Dodaj dodatki czyli otręby, szafran, siemię i sezam. Delikatnie wmieszaj i wyrabiaj około 3-5 minut.

Formę natłuść oliwą i obsyp otrębami. Wyłóż ciastem i odstaw w miejsce bez przeciągów. Ciasto powinno potroić swoją objętość. Czas wyrastania jest zależny od warunków wokół niego. U mnie niezbyt ciepło było więc wyrastał 18h, ale jeśli w Twojej kuchni jest cieplej 12h powinno wystarczyć (Czyli wyrabiasz ciasto wieczorem a rano je pieczesz).

Piekarnik nastawiam na na 160 stopni i piekę 30 minut, zwiększam do 195 i piekę kolejne 20 minut. Kroję po ostudzeniu:)

Smacznego!

2 thoughts on “Chleb z siemieniem lnianym sezamem i szafranem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s