Schab w sosie pieczarkowym

schab w sosie

dla 4 osób
4 plastry schabu bez kości o grubości 1cm
500 g pieczarek
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
1/4 szklanki wina białego wytrawnego
szczypta tymianku
szczypta estragonu
1/2 ząbka czosnku (lub szczypta granulowanego)
1,5 szklanki wody
1 czubata łyżka mąki
sól do smaku

Rozgrzej masło z olejem, kotlety lekko osusz i smaż na wysokim ogniu około 2 minuty na każdej stronie. Zmniejsz ogień i smaż jeszcze 4-5 minut. Dodaj obrane i pokrojone pieczarki, dodaj wino oraz przyprawy.

Duś ciągle mieszając aż zredukują się płyny o połowę a pieczarki będą już miękkie. Wodę wymieszaj z mąką i dodaj na patelnię ciągle mieszając. Duś dalej ale już pod przykryciem około 7 minut. Podałam z ryżem.

Smacznego

6 thoughts on “Schab w sosie pieczarkowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s