Konkurs z Kuchnia i Ty : Co dzisiaj upieczesz?

Bardzo mi miło zaprosić was na smaczny konkurs w którym do wygrania jest wielofunkcyjny garnek rzymski od Kuchnia i TY (www.kuchniaity.pl oraz fb) :)          Co trzeba zrobić by go wygrać?

Zadanie
Napisz co byś przygotował/a w garnku rzymskim i podaj przepis. Może zapiekanka,  mięso, chleb…? Mam nadzieję że wymyślisz coś pysznego!

Nagroda

konkurs garnek rzymki

„Garnek Rzymski  (pojemność  3 l długość 38 cm, szerokość 23 cm i wysokość 17 cm)  – naturalne gotowanie z Kuchnia i Ty

Gotowanie w garnku rzymskim to nie tylko naturalny i zdrowy sposób przygotowywania potraw, ale również prostota w użyciu. Dzięki utrzymywaniu niezbyt wysokiej temperatury w potrawach zachowane zostają substancje zapachowe, witaminy i mikroelementy. Niepotrzebne jest również dodawanie wszelkich tłuszczów, przez co zapobiegamy przyjmowaniu zbędnych kalorii. Potrawy zawsze się udają, nic się nie przypala, nic nie wykipi, a piekarnik pozostaje czysty.
Garnek rzymski można stosować w piekarnikach elektrycznych, gazowych oraz w kuchenkach mikrofalowych.

Przygotowanie
Przed każdym użyciem garnek należy włożyć do wody i moczyć przez 10-15minut (zarówno górę , jak i dół).

Pieczenie
Wszystkie składniki potrawy wkładamy do garnka, zakrywamy go pokrywą i wsuwamy do zimnego piekarnika. Następnie ustawiamy odpowiednią temperaturę (w piekarnikach gazowych stopniowo ją zwiększamy). Aby uzyskać chrupiącą pieczeń, należy 10 min. przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę garnka. Po wyjęciu go z piekarnika można położyć go na desce lub ręczniku kuchennym.

Mycie
Garnek myjemy pod bieżącą, gorącą wodą. Przy silnym zabrudzeniu tłuszczem można zastosować odrobinę sody do jego usunięcia.

Przechowywanie
Garnek należy przechowywać w przewiewnym miejscu (np. na regale, na szafie). Pokrywkę odwracamy i wkładamy do garnka.

Stosowane temperatury
Piekarnik elektryczny: termo-obieg – 180ºC , ogrzewanie górne lub dolne – 220ºC
Piekarnik gazowy: rozpoczynamy nagrzewanie na poziomie 3 i stopniowo zwiększamy
do 4 i 5.”

Terminy
Konkurs trwa od 18 do 31 stycznia 2014. Wyniki konkursu zostaną opublikowane do 5-go lutego 2014.

Regulamin konkursu “Konkurs z Kuchnia i Ty : Co dzisiaj upieczesz? ”
1. Konkurs organizuje autorka bloga conaobiad.wordpress.com
2. Zadanie konkursowe polega na podaniu przepisu z wykorzystaniem garnka rzymskiego i pozostawienie go w komentarzu konkursu.
3. Każdy uczestnik może dodać 1 zgłoszenie.
4. Spośród nadesłanych prac Organizator wybierze 1 laureatę który otrzyma: Garnek rzymski sponsorowany przez firmę Kuchnia i Ty
5. Okres trwania konkursu od 18-go do 31-go stycznia 2014r.
6. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone do 5 dni po zakończeniu konkursu, na stronie conaobiad.wordpress.com
7. Nagrody zostaną wysłane laureatom w terminie do 30 dni od ogłoszenia wyników konkursu.
8. Nie istnieje możliwość zamiany nagród na wartość pieniężną.
9. Nagrody będą wysyłane w granicach Rzeczpospolitej Polskiej
10. W konkursie nie mogą brać udziału osoby ze mną spokrewnione ani bliscy znajomi.

399197_581094028600927_530103150_n

21 thoughts on “Konkurs z Kuchnia i Ty : Co dzisiaj upieczesz?

  1. W garnku upieklabym mix mięs-żeberka,szynkę wieprzowa,kawałek łopatki i małe kiełbaski surowe.wszystko zamarynowane w majeranku, chilli,kuminie i occie balsamicznym.Do tego 2 główki czosnku przekrojone w poprzek oraz tzw.jarzynka-włoszczyzna pokrojona na mniejsze kawałki i 2 duże obrane cebule.Calosc zalana 1 1/2 szkl czerwonego wina i upieczona w najlepsz garnku rzymskim;)

  2. Z takiego garnka najbardziej smakowałby tzw „kociołek” tj, na sam spód garnka układamy cienkie plastry soczystego bekonu, następnie cienko pokrojone plastry ziemniaków, posiekana cebula, czosnek, świeże gałązki aromatycznego rozmarynu, polewamy włoską oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem. Na sam wierz układamy zrolowane z plastrów bekonu roladki, wypełnione gałązką rozmarynu i suszonymi śliwkami. Ziemniaki w takim zestawieniu są obłędne! Boczek rozpływa się w ustach, a dodatek śliwki i rozmarynu powoduje że danie jest na prawdę wytrawne! Polecam!

  3. a ja jestem właśnie na etapie pieczenia różnych chlebów i proponuję taki z garnka,
    SKŁADNIKI:
    400 g mąki pełnoziarnistej chlebowej
    300 g wody
    1 łyżeczka drożdży instant
    1 i 1/2 łyżeczki soli
    mąką lub otręby do podsypywania

    PRZYGOTOWANIE:
    W większej misce wymieszać drewnianą łyżką wszystkie składniki. Mieszać ok pół minuty, tak aby składniki połączyły się. Przykryć folią spożywczą i zostawić na min 12 h. U mnie stał 16h. Następnego dnia, na durszlak wyłożyć bawełnianą ściereczkę, dobrze wysypaną mąką. Przełożyć ciasto i pozostawić na 2 godzinki. W tym czasie wstawić garnek do piekarnika, podgrzewać go min 30 minut w temp 220 stopni. Do nagrzanego garnka przełożyć przygotowane ciasto. Dobrze obsypać mąką, przykryć pokrywką, Piec 40 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu wyciągnąć z garnka studzić na kratce.
    Smacznego:)
    a taki garnek chciałabym do zrobienia tradycyjnego czulentu, oj marzy mi się :)

  4. Rzymskie mięsko na wielkie mrozy

    Rewelacyjna propozycja dla zmęczonych długą zimą i dla zmarzluchów wracających z mroźnego spaceru. Nawet nie spodziewają się, że wtedy gdy oni lepili bałwana w garnku długo gotowało się mięso…
    Przygotowujemy:
    1/2 kg chudych żeberek
    1/3 kg karkówki
    1 nieduża golonka (około 3/4 kg)
    1/2 kg piersi z kurczaka
    świeżo zmielony pieprz, sól
    2 duże cebule
    2 główki czosnku
    6 szklanek bulionu

    Karkówkę rozbij mocno tłuczkiem z wszystkich stron. Żeberka pokrój na kawałki po 2 kostki. Na skórze golonki zrób nacięcia w kratkę. Do dużej miski wlej 6 szklanek wody, dodaj 2 łyżki soli, włóż mięso i odstaw na kilka godzin do lodówki.
    Zagotuj bulion, partiami wkładaj do niego zamarynowane wcześniej w solance mięso i każdy kawałek gotuj przez minutę od zagotowania wody. Sparzone mięso włóż do miski, posól i posyp pieprzem. Cebule obierz i pokrój na ćwiartki. Czosnek podziel na ząbki bez obierania.
    Garnek rzymski namocz w wodzie przez 15 minut. Przełóż do niego wszystkie kawałki mięsa, przekładając je cebulą i czosnkiem. Wlej do garnka 3/4 szklanki wody. Wstaw do zimnego piekarnika. Nastaw piekarnik na 180 stopni i piecz przez 3 godziny.
    Mięso można podać na stół w garnku bo wygląda atrakcyjnie, a poza tym łakomczuchy nie będą mogły się z pewnością doczekać na smakowite mięsko.

  5. Przygotowałabym dla mojego partnera WEGAŃSKI PASZTET Z SUSZONYMI POMIDORAMI. Niedawno został weganinem i uwielbia wszelkiego typu pasztety warzywne :) Przepis otrzymałam od mojej bratowej która przyrządziła go w foremkach aluminiowych ja jednak ciekawa jestem jak wyszedłby w Rzymskim Garnku.

    składniki:
    1)Soczewica czerwona- 1 szkl.
    2) Cebula-2 szt
    3) Marchewka-2szt
    4)Seler naciowy 3 łodygi lub kawałek zwykłego
    5) Czosnek-2 ząbki
    6) Pieprz ziołowy
    7) sól
    8) bazylia
    9) oregano
    10) suszone pomidory

    sposób przygotowania:

    Soczewice ugotować zalewając gorącą wodą w proporcji 1:2, czyli dwie pełne szklanki wody. sól, gotować pod przykryciem na malutkim ogniu 20-25min.(nie mieszać), aż soczewica wchłonie wodę i się rozgotuje. Czerwonej soczewicy nie trzeba mielić.
    Cebulę posiekać w drobną kostkę, marchewkę utrzeć na grubych oczkach, a selera naciowego drobno pokroić, lub jeśli to zwykły seler to utrzeć go na grubych oczkach. Cebulę podsmażyć na ¼ szkl. oleju, dodać marchewkę i selera , dusić pod przykryciem przez 10 min.
    Do ugotowanej soczewicy dodać warzywa, suszone pomidory, czosnek i przyprawy. Wymieszać dokładnie.
    Wyłożyć do garnka rzymskiego. Po wierzchu posypać bułeczką tartą (można też np. słonecznikiem). Piec pasztet w 180 C przez około 40-60min. 10 minut przed końcem zdjąć pokrywę i przypiec z wierzchu. Boki pasztetu powinny oddzielać się od garnka. Ostudzić i jeść.

    Polecam i pozdrawiam !

  6. Ja bardzo lubię mięso z kurczaka i moje dzieciaczki też, dlatego w takim garnku zrobiłabym kurczaka z warzywami. A oto przepis bardzo prosty:
    – kurczak (cały)
    – 2-3 cebule
    – 3 marchewki
    – por
    -korzeń pietruszki
    – ćwiartka selera
    – natka z pietruszki
    – 3 łyżki oleju
    – 5 ząbków czosnku
    – sól
    – pieprz
    – majeranek
    Wykonanie:
    Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć solą. Wierzch popieprzyć i posypać majerankiem.
    Cebulę obrać i pokroić. Marchew i pietruszkę po obraniu pokroić w plasterki a seler w małe kawałki. Natomiast por i czosnek w półplasterki. Posiekać natkę pietruszki.
    Do garnka wylać olej, ułożyć kurczaka i dookoła umieścić wymieszane warzywa. Wierzch polać olejem. Piec przez 1,5 godziny. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiec jeszcze 20-30 minut aż będzie zupełnie miękki.
    Danie palce lizać:)

  7. Bułeczki razowe wiśniowo- czekoladowe
    Składniki:
    250 g mąki pszennej razowej,
    250 g mąki pszennej,
    25 g drożdży,
    2 łyzki stopionego masła,
    1 jajko (+ 1 jajko do posmarowania bułeczek),
    4 łyżki cukru,
    szczypta soli,
    ok. 250 – 300 ml ciepłego mleka,

    Nadzienie:
    60 g gorzkiej czekolady,
    200 g wiśni z likieru
    1,5 łyżki śmietany 30%

    Drożdże rozcieramy z jedną łyżką cukru i mieszamy z ciepłym mlekiem. Całość oprószamy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    W misce mieszamy najpierw suche składniki: 2 rodzaje mąki, cukier, sól. Następnie dodajemy stopione masło, roztrzepane jajko, wyrośnięte drożdże i mleko w ilości takiej, aby ciasto było zwarte i elastyczne. Wyrobione, jednolite ciasto nakrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

    Przygotowanie nadzienia: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i mieszamy ze śmietaną i wiśniami. Jeśli nie mamy wiśni w likierze, możemy użyć wiśni z kompotu i dodać do nadzienia łyżeczkę ulubionego likieru lub rumu.

    Ciasto wałkujemy na stolnicy, grubość ok 1 – 1,5 cm i wykrawamy pierścieniem lub szklanką kółka (średnica około 6 cm). Układamy na jednym kółku nadzienie, nakrywamy drugim i ich brzegi zlepiamy. Z podanych proporcji otrzymamy około 20 uformowanych porcji ciasta z nadzieniem.

    Garnek rzymski wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy np. otrębami pszennymi. Wykładamy porcje ciasta z nadzieniem w garnku i ich powierzchnię smarujemy roztrzepanym jajkiem.
    Garnek wstawiamy do zimnego piekarnika, bułeczki pieczemy w temp. 200 st C, około 45 – 50 minut, aż się zarumienią. Doskonale smakują posypane cukrem pudrem.

  8. Lasagne szpinakowo-łososiowa z sosem beszamelowym

    Składniki:

    – mrożony łosoś 300g
    – płaty lasagne 8 sztuk
    – ser tarty 200g
    – Szpinak w listkach mrożony 450g
    – mleko 250ml
    – Śmietana 30% 200ml
    – koncentrat pomidorowy mały słoik
    – oliwa z oliwek 1 łyżka
    – czosnek 2 ząbki
    – masło 1 łyżka
    – mąka 1,5 łyżki
    – sól, pieprz

    Sposób przyrządzenia:

    Zgniatamy czosnek, następnie podsmażamy go na patelni na oliwie. Wrzucamy do niego zamrożony szpinak, dodając do niego połowę śmietany i odrobinę wody, ogień dajemy niewielki. Po roztopieniu się szpinaku, chwilę go smażymy, dodając do niego sól i pieprz. Dla sosu 1 łyżkę masła topimy w rondelku, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Dolewamy 1 szklankę ciepłego mleka. Po chwili dodajemy pozostałą śmietanę i pół szklanki wody. Zagotowujemy, do smaku dodajemy sól (najlepiej ziołową), pieprz, koncentrat pomidorowy (tu nie podam dokładnej ilości, to zależy od preferencji kucharza). Rozmrażającego się łososia tniemy w kostkę. W garnku rzymskim układamy kolejne warstwy: sos-płaty lasagni-szpinak-płaty lasagni-łosoś-sos-szpinak-sos-ser i wstawiamy na 30 minut do piekarnika, przy 180 stopniach termoobiegu.

  9. W garnku rzymskim najbardziej bym widziała chlebek pełnoziarnisty,nadziany roladkami z szynki wieprzowej z suszonymi pomidorkami.Świetnie wygląda w przekroju i jeszcze wspaniale smakuje.Każda ukrojona kromka jest już gotową kanapką do zjedzenia.

    Chleb z roladami z szynki z suszonymi pomidorami
    Składniki na chleb
    1/2 kg mąki pełnoziarnistej
    12 g drożdży świeżych
    350ml cieplej wody
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka soli
    Składniki na roladę
    4 kotlety szynki wieprzowej
    kilka pomidorów suszonych
    pieprz,sól
    liśc laurowy, ziele angielskie
    3 łyżki oleju

    Przygotowanie rolad:
    Kotlety rozbić tłuczkiem natrzeć przyprawami.
    Na każdy kotlet ułożyć suszone pomidory i zwinać w roladkę,spinając wykałaczkami.Usmażyć na patelni na oleju.
    Po usmażeniu pamietać aby wyciągnąć wykałaczki.
    Przygotowanie ciasta na chleb:
    Z drożdży,cukru,trochę wody i łyżki mąki robimy rozczyn.Odstawiamy w ciepłe miejsce aby podwoił swa objętosć.
    Do automatu do chleba wlewamy wodę,olej,sól.Dodajemy mąkę
    a na końcu rozczyn.Nastawiam na program 9 ale tylko do zarobienia i wyrośniecia ciasta.Można też zarobić ciasto ręcznie.
    Na ciasto układamy roladki i zawijamy.Wkładamy do rzymskiego garnka wysmarowanego olejem.Na wierzchu smarujemy żółtkiem i posypujemy kminkiem.Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 210 stopni i pieczemy około 1 godz.
    Smacznego.

  10. Ja w takim garnku widzę pyszny gulasz…. Taki, który rozgrzeje nas w zimowe dni! Pachnący latem, słońcem, ciepłem… Gulasz z pomarańczami i daktylami!

    500 g ładnej wieprzowiny, np łopatki
    400g pieczarek
    2 pomarańcze (może być jedna czerwona – są takie aromatyczne! I mają śliczny kolor :)
    4 łodygi selera naciowego
    2 cebule
    100g daktyli
    3 ząbki czosnku
    po pół pęczka melisy, szałwii, mięty i kolendry
    olej
    szczypta chili (tu dajemy do smaku, zależy jak ostre dania lubisz), ćwierć łyżeczki kminku, sól, cukier

    Mięso pokrój w kostkę, natrzyj pasta zrobioną z łyżki oleju, chili, kminku, posiekanego ząbku czosnku, odstaw na minimum godzinę do lodówki. Cebule pokrój na ćwiartki, seler naciowy na większe kawałki, około 4 centymetrowe. Pieczarki także pokrój w ćwiartki. Pomarańcze obierz ze skóry, podziel na cząstki (ja je „filetuję” i dodaje bez białych błonek, wraz z sokiem który mi wypłynie podczas „filetowania”). Zioła i czosnek posiekaj. Rozgrzej w garnku lub głębokiej patelni olej, Obsmaż szybko mięso na dużym ogniu, dorzuć cebulę, zmniejsz ogień i smaż aż cebula się zeszkli. Dorzuć pieczarki, lekko posól i smaż aż wyparują soki. Dorzuć teraz pomarańcze, daktyle, czosnek i zioła. Dolej wodę, aby lekko przykryła zawartość garnuszka. Garnek przykryj i duś około 1,5h, mieszaj co jakiś czas. Dopraw ewentualnie solą i cukrem. Podawaj z kuskusem lub ryżem, posypany świeżą kolendrą.

    Oj, mieć taki garnek… Nowe smaki w kuchni! A ile możliwości :)

  11. No to moze ja zaproponuje cos slodkiego:)
    Rabarbar z kruszonka.
    Rabarbar myjemy, oczyszczamy,odsaczamy, kroimy w kostke. Nastepnie wkladamy go do naczynia. Na gore nakladamy dzem z czarnej porzeczki lub wisniowy jak kto woli. Calosc posupujemy kruszonka zrobiona z maki,masla,cukru pudru(lub brazowy cukier), szczypta soli, calosc razem siekamy nozem. Tak przygotowana calosc wkladamy do piekarnika i pieczemy. Podajemy na cieplo lub zimno.

  12. Rzymski garnek pełen pikantnych udek o owocowym aromacie jakiego nie znacie :-)

    Udka umyj i osusz do miseczki wrzuć,
    to mój wierszowany przepisu klucz.
    Wlej sos chilli i sok z pomarańczy,
    niech zapach pod nosem wam zatańczy.
    Wsyp natkę, dopraw solą
    do smaku z własną wolą.
    Niech udka pokryją się marynatą.
    W rozkoszne zapachy bogatą.
    Wstaw do lodówki pod przykryciem,
    by po godzinie cieszyć się życiem.
    Podczas marynowania zamieszaj dokładnie
    by połączyć wszystko, co spoczęło na dnie.
    Wyszorowaną cytrynę pokrój w plasterki,
    a czosnek w kwardacik niewielki.
    Garnek rzymski namocz w wodzie przez minut piętnaście.
    Tak jak Krysia uczyła nas właśnie.
    Przełóż do niego udka, wlej marynatę pomału,
    żebyś z tej rozkoszy nie dostał zawału.
    Pomiędzy udka powkładaj plastry cytryny i czosnku ząbki,
    ogarnij nieco kuchnię i zrób porządki.
    Wstaw do zimnego piekarnika na 180 stopni.
    Piecz przez 1 i 1/2 godziny – czujesz już smak boski?
    Nie zaglądaj do garnka podczas pieczenia,
    bo się nie spełnią kulinarne marzenia.
    Podawaj udka na stół w garnku, najlepiej z ryżem lub frytkami.
    Teraz rozkoszuj się smakiem i wspomnieniami :-)

  13. Ja w garnku rzymskim przygotowałabym muszle makaronowe zapiekane w pikantnym sosie pomidorowym. Muszle wypełniłabym 2 rodzajami nadzienia: mięsnym i serowym. Kształt makaronu choć na chwile przywoła wakacyjne wspomnienia, a pikantny sos na pewno rozgrzeje, gdy za oknem hula zima.

    Potrzebujemy:
    – duże muszle makaronowe (conchiglioni)

    nadzienie mięsne:
    – wołowina z rosołu
    – marchew, seler, pietruszka z rosołu
    – średnia cebula
    – sól, pieprz, świeży lubczyk, zioła do smaku
    -olej

    Posiekaną cebulkę podsmażamy na patelni, dodajemy zmielone mięso i warzywa. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, ulubionymi ziołami. Świętnie smakuje dodatek posiekanego świeżego lubczyku.

    Nadzienie serowe:
    -1 mozzarella, starta na tarce o grubych oczkach
    – ok. 150 g serka ricotta lub twarożku typu bieluch
    -2 łyżki tartego parmezanu
    -1 małe białko
    -sól, pieprz, świeże zioła (natka pietruszki+ oregano, ewentualnie można zastąpić koperkiem)

    Wszystkie składniki nadzienia wymieszać, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

    Sos pomidorowy:
    – litr domowego, gęstego przecieru pomidorowego
    -czosnek
    -suszone oregano lub zioła prowansalskie
    -przyprawa Kamis Secrets Of Latin America Salsa De Yucatan, można dodać odrobinę słodkiej papryki i chili
    -posiekane świeże oregano + natka pietruszki

    Do przecieru pomidorowego dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane zioła, przyprawy. Wymieszać.

    Część musli nadziać nadzieniem mięsnym, pozostałe nadzieniem z mozarellą, ułożyć w garnku rzymskim i zalać sosem pomidorowym.

    Piec w 200st., aż makaron zmięknie*

    Podawać ze świeżymi ziołami: bazylią lub natką pietruszki, oprószone tartym parmezanem.

    *muszle można nadziewać zarówno surowe, wtedy czas pieczenia jest dłuższy. Tak robi np. moja mama. Ja jednak lekko je podgotowuję, ok. 5min. aby skrócić czas pieczenia. Należy jednak pamiętać, że muszle nie mogą być ugotowane do miękkości, gdyż będą się rozpadać podczas nadziewania, a po zapieczeniu będą rozlazłe.

  14. mięso!
    Najwspanialsze pieczone całą noc RILLATES, czyli mięso „kanapkowe”, niektórzy nazywają je „wyczesanym mięsem” z racji tego, że jego struktura po całej nocy w piekarniku jest jakby wyczesana – doskonale się rozwarstwia tworząc pojedyncze włoski.
    Mięso jest absolutnie doskonałe i od dobrych kilku lat z powodzeniem zastępuje mi wszelkie kupne wędliny, szynki babuni czy inne wściekle różowe wędliny kanapkowe ociekające wodą i glutaminianem.

    RILLATES
    1 kg karkówki/łopatki
    0,5 boczku surowego
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    kostka smalcu
    4 łyżeczki soli
    kilka listków laurowych, ziaren pieprzu, jałowca, tymianek, rozmaryn, majeranek
    pół szklanki wody
    szklanka białego wina

    Mięso i boczek umyj i pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do glinianego garnka wraz z przyprawami, czosnkiem i cebulą. Wymieszaj. Przykryj i zostaw na kilka godzin, aby mięso przeszło aromatem przypraw. Następnie wlej wodę, wino i dodaj smalec. Wstaw przykryte naczynie do piekarnika nagrzanego do 80 st. na całą noc (12 godzin). Pod koniec zwiększ temperaturę do 180 st. (na ostatnią godzinę).
    Po tym czasie wyjmij garnek i porozdzielaj mięso widelcem na „włoski” (jeśli chcesz mieć coś a’la pasztet przepuść mięso przez maszynkę do mielenia).
    Rozdrobnione mięso przełóż do wyparzonych słoików i zamknij je. Tak przygotowane rillates podawaj z kiszonymi ogórkami, solą, chrzanem i świeżym chrupiącym chlebem.

    UWAGA ten przepis uzależnia! :)

  15. Idealny pomysł na obiad na 2 dni to ZAPIEKANKA Z KASZĄ GRYCZANĄ, GRZYBAMI I KURCZAKIEM. Garnek rzymski zapewni jej odpowiednią wilgotność i delikatność.

    SKŁADNIKI:
    2 piersi z kurczaka
    0,5 kg grzybów leśnych
    400 g kaszy gryczanej
    1 mała cebula
    2 ząbki czosnku
    3 łyżeczki majeranku
    2 łyżeczki tymianku
    1 litr bulionu
    olej rzepakowy do smażenia
    sól, pieprz

    ser Padano lub parmezan do posypania
    natka pietruszki
    szczypiorek

    WYKONANIE:
    Piersi z kurczaka umyć, pokroić w kostkę i doprawić solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem.
    Cebulę również pokroić w kostkę, czosnek zetrzeć na tarce lub przecisnąć przez praskę i smażyć na oleju na złoty kolor. Gdy będzie już przyrumieniona dorzucamy kurczaka i dalej smażymy. Wszystko musimy przygotowywać na dużej patelni, ponieważ składników będzie objętościowo dużo;)
    Kiedy kurczak zacznie się rumienić dodajemy oczyszczone grzyby i smażymy wszystko razem przez 2-3 minuty na dużym ogniu. Przyprawiamy, jeśli jest mało słone, dodajemy majeranek i tymianek jeśli odczuwamy taką potrzebę. Pamiętajcie, że po upieczeniu smak złagodnieje, więc teraz musi być mocniejszy.
    W osobnym garnku przygotowujemy 1 litr bulionu. On też musi mieć wyrazisty smak, aby całość smakowała.
    Do kurczaka i grzybów dosypujemy kaszę gryczaną, mieszamy. Można podlać częścią bulionu.
    Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C.
    Przekładamy zawartość patelni do garnka rzymskiego, zalewamy resztą bulionu i przykrywamy pokrywą. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut.
    Po 30 minutach posypujemy zapiekankę startym serem Padano i wkładamy na dodatkowe 15 min do piekarnika. Tym razem nie przykrywamy.
    Po wyjęciu z piekarnika posypujemy zapiekankę posiekaną świeżą natką pietruszki i szczypiorkiem.

    Zapiekanka genialnie smakuje ze świeżą sałatą i łyżką śmietany!

  16. Witam się i ja! :)

    Myślałam co można by upiec w takim garnku. W sumie to wszystko. Chociaż ostatnio wymyślam coraz to wykwintniejsze dania i wpadłam na pomysł by swojemu Małżonkowi zrobić typowo chłopskie danie czyli… żeberka w kapuście :) Oczywiście z kuflem piwka w ręce :)

    1,5kg żeberek.
    1kg kapusty kiszonej

    Marynuję żeberka w przyprawach:
    0,5 łyżeczki majeranek,
    2 łyżeczki czosnku granulowanego
    2 łyżeczki papryki słodkiej
    1 łyżeczka soli,
    1 łyżeczka pieprzu
    1 zioł prowansalskich
    3 łyżki mąki ziemniaczanej

    4 łyżki miodu
    2 łyżki octu
    1 łyżka soku z cytryny
    2 łyżki oleju

    (1/4łyżeczki tabasco o ile wolimy ostrzejsze dania)

    Wszystko mieszamy.

    Żeberka myjemy oraz tniemy wg upodobania (mniejsze lub większe kawałki). Zalewamy je marynatą i odstawiamy na ok 2 godziny do lodówki.

    Garnek namoczyć w wodzie przez 10min. Wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier dajemy pół kg kapusty kiszonej. Z żeberek zdjąć nadmiar marynaty (odłożyć do małej miseczki) i poukładać w garnku tak aby kość była na dole, przykryć kapustą. Przykrywamy garnek pokrywką. Wkładamy do zimnego piekarnika i włączamy temperaturę do nagrzania 200stopni.
    Pod koniec można zdjąć pokrywkę i wylać na żeberka nadmiar marynaty który wcześniej odłożyliśmy i piec jeszcze przez 10-15 min.

    Smacznego :)

  17. Skoro jest zima, więc musi być rozgrzewająco, skoro karnawał to słodko, a skoro garnek rzymski musi być nutka słodkich wspomnień wakacyjnych … dlatego proponuję pieczone gruszki:
    4 gruszki
    120 g mąki
    ½ kostki zimnego masła
    3 żółtka
    2 łyżki cukru pudru
    szczypta soli
    4-6 łyżek dżemu brzoskwiniowego (najlepiej własnej roboty)
    szczypta mielonego kardamonu
    Wyrabiamy ciasto: mieszamy suche składniki i dodajemy masło. Dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
    W międzyczasie gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i skrapiamy sokiem z cytryny a środkek wypełniamy dżemem brzoskwiniowym i posypujemy kardamonem.
    Zimne ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm i dzielimy na cztery części. Oblepiamy nim dokładnie gruszki. Nakłuwamy widelcem u kilku miejscach i wkładamy jeszcze na pół godziny do lodówki. Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do garnka i pieczemy 20 -30 minut w temp. 180 st. Kiedy wystygną można posypać cukrem pudrem.

  18. W rzymskim garnku przygotowałabym danie, którego jestem ekspertką, a mianowicie pieczone ziemniaki.
    Oto przepis:
    Do przygotowania potrawy potrzebuję:

    około 1 kg ziemniaków, kartofli, grul, bulw czy pyr (wybierz nazwę odpowiednią dla Twojego regionu);
    3-4 pieczarki;
    1 cebula;
    przyprawa do kurczaka;
    sól;
    pieprz;
    olej.
    A teraz do roboty. Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki, mniej więcej grubości 5 milimetrów. Można pokroić w ćwiartki czy nawet ósemki. Pieczarki ścieramy na tarce lub kroimy w wygrany sposób. Podobnie robimy z cebulą. Do naczynia Żaroodpornego, prodiża czy blachy wykładamy po kolei warstwę ziemniaków, posypujemy je przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem oraz papryką, przekładamy cebulką. Następnie kładziemy pieczarki. Wszystko przykrywamy kolejną warstwą ziemniaków i ponownie posypujemy przyprawami. Całość skraplamy olejem. Całość wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około godziny. Pod koniec pieczenia na całość można zetrzeć trochę żółtego sera.
    Smacznego!

  19. Przygotowałabym słynną potrawę mojego dziadka o nazwie „Ciućmok”.
    Przepis:
    Składniki:
    2 kg. ziemniaków
    2 cebule, 4 ząbki czosnku,3 jajka,2 łyżki mąki pszennej
    vegeta, pieprz
    3-4 dkg. masła, bułka tarta

    Obrane ziemniaki , dwie cebule i 4 ząbki czosnku ścieramy na tarce. Dodajemy jajka, mąkę i doprawiamy vegetą i pieprzem.Wąską brytfankę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą.Masę przekładamy do brytfanki, wstawiamy do piekarnika na 2- 2,5 godz. (temp. 180 st.) Po upieczeniu kroimy w plastry grubości 1,5 cm.

    Najgenialniejsze danie jakie jadłam w swym życiu – MNIAM!

  20. Garnka rzymskiego nie posiadam ani żadnej innej formy do wypieku chleba. Chleba jeszcze nie wypiekałam a chodzi za mną jak jasna cholera! Gdybym miała taki garnek rzymski, to z pewnością bym w nim upiekła właśnie chleb i na jednym bym nie poprzestała – tym bardziej że mam ogromne zamiłowanie do domowego i świeżutkiego bez polepszaczy pieczywa. Chciałabym poczuć intensywny zapach zakwasku chlebowego, ten cudowny chlebowy naturalny aromat… Chciałabym aby moje ręce zanurzyły się namiętnie w cieście, by między moimi palcami przeplatała się cała chlebowa masa która oblepiałaby moje dłonie… Chciałabym zamknąć oczy i dać porwać się kulinarnej wyobraźni… Dzięki własnym rękom, opuszkom mych palców wyrobić swój własny chleb, który umieściłabym potem w rzymskim garnku do ciepłego kącika. I patrzyłabym sobie jak w tym garnku leżakuje i kusząco na mnie zerka… A potem piekłabym go w gorącym jak para z lokomotywy piekarniku, siedząc jak Fakir indyjski na gwoździach przy cykającym minutniku. I czekałabym, czekała delektując się zapachem wraz z uciekającym odmierzanym czasem… Z każdą sekundą, z każdą minutą gabaryty chleba powiększałyby się, skórka robiłaby się coraz ciemniejsza i pękająca, a pęcherzyki gorącego powietrza rozpychałyby go na wszystkie strony od samego środka! I siedziałabym tak sobie w kuchni przy stole z masłem, nożem… – zupełnie tak jak teraz, tyle że teraz siedzę przed monitorem i śliniąc się piszę ten komentarz o tym, czego póki co zrobić niestety nie mogę:(

    A jaki chleb miałabym w planach?

    CHLEB DOMOWY – PROSTY, SMACZNY i BARDZO ZDROWY:)
    Chleb który można śmiało przygotować z pomocą dziecka, chleb który może upiec nawet każdy mężczyzna! :)

    składniki:
    – 1 kg mąki pszennej typ 650
    – 0.5 kg mąki żytniej razowej
    – 3 duże łyżki zakwasku chlebowego (przygotowywany jest z tych samych składników co chleb)
    – 1 szklanka płatków owsianych
    – 1 szklanka otrębów pszennych
    – 1 szklanka siemienia lnianego
    – 1 szklanka łuskanego słonecznika
    – 3 łyżki soli
    – 1.5 litra ciepłej wody
    – liście chrzanowe (opcjonalnie)
    – śliwki suszone lub inne owoce, ewentualnie kminek (co nam pasuje)
    – świeże kwiaty nasturcji, nagietka, fiołka i stokrotki (opcjonalnie)

    przygotowanie:
    Do sporej miski wsypujemy obie mąki, dodajemy zakwasek, dosypujemy płatki owsiane, otręby pszenne, siemię lniane, słonecznik i sól. Wlewamy wodę i zagniatamy ciasto – robi się to bardzo szybko i prosto bo nie całe 5 minut:) Garnek rzymski wykładamy liśćmi chrzanowymi a na nie wlewamy przygotowane ciasto (ciasto które pozostało nam w misce wybieramy łyżką i przekładamy je do słoika, słoik zostawiamy w chłodnym miejscu na 2 tygodnie – to jest nasz zakwasek chlebowy na następny raz do wykorzystania) a do ciasta wkładamy głęboko śliwki, tak aby jak najbardziej zatopiły się w tym cieście. Jeśli przygotowujemy wersję z kminkiem, to wierzch ciasta obficie obsypujemy kminkiem. Tak przygotowane ciasto odkładamy w ciepłe miejsce na 8 godzin. Po 8 godzinach leżakowania chleba, włączamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy chleb 1,5 godziny. Upieczony chleb wyciągamy z piekarnika, od razu wyjmujemy go z formy, chwilkę odczekujemy aby lekko przestygł i kroimy:) Latem na pokrojone i posmarowane masłem kromki warto jest ułożyć świeże kwiaty nasturcji, nagietka, fiołka i stokrotki:) Smacznego

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s