Smalec domowy z cebulą i jabłkiem

smalec domowy

Smalec sam w sobie oprócz smaku i dobrych właściwości przy karnawałowym szaleństwie alkoholowym nie posiada wartości odżywczych. Wybraliśmy się z mężem w tym roku na Sylwestra i smalec cieszył się powodzeniem między męskim gronem ogórkami kiszonymi świeżym chlebem i stukaniem w kieliszki ;)

600 g słoniny
700 g podgardla
jabłko champion
2 cebule
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka soli

Słoninę i podgardle pokrój w drobną kostkę. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w drobną kostkę.

Słoninę i podgardle przełóż do szerokiego rondla i mieszając na wolnym ogniu podgrzewaj. Utworzą się skwarki które łatwo się przypalają więc trzeba pilnować by nie przywarły do dna. Jak zaczną się topić można przykryć przykrywką i mieszać od spodu mocno. Wytapianie trwa około 50 minut.

Na koniec dodajemy cebulę, po 10 minutach jabłko, po 5 minutach sól i majeranek. Przygotuj sobie ceramiczne naczynie by przelać zawartość rondla do ostudzenia. Po ostudzeniu przechowuj w lodówce.

Smacznego

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s