Świąteczny karczek w czerwonym winie

karczek w winie

Karczek pieczony bez dodatku soli jest miękki i smaczny. Idealnie pasuje do niego sos. Podałam z musztardą imbirową.

1,5 kg karczku
1/2 butelki czerwonego półwytrawnego wina
(u mnie Duc de Belmonde Cabernet–Syrah)
łyżeczka suszonego tymianku
łyżeczka suszonego rozmarynu
4-6 ziaren ziela angielskiego

Do naczynia żaroodpornego przekładamy mięso dodajemy przyprawy i zalewamy winem (do 3/4 wysokości). Odstawiamy do lodówki na 1-2 noce.

Piekarnik (gazowy) nagrzewamy na 195 stopni i pieczemy pod przykryciem 1 godzinę. Następnie bez przykrycia kolejne 30-45 minut.

Plastry na ciepło podawaj do obiadu. Jak mięso ostygnie pokrój na cieńsze plastry do pieczywa. Mięso nie jest słone, więc tak jak do obiadu czy do kanapek warto postarać się o jakiś dodatek o wyraźnym smaku.

Smacznego

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s