Miodownik z makiem

miodownik

miodownik

Miodownik pierwszy raz gości u mnie w domu, teraz wiem że zostanie na lata:)

400 g mąki
2-3 łyżki mielonego maku
1 jajko
150 g cukru
150 g margaryny Palma z Murzynkiem
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
100 g miodu (jasnego)
3 łyżki mleka

masa
250 ml mleka
3 łyżki kaszy manny błyskawicznej
1 cukier wanilinowy
100 g masła 82%
2 łyżki cukru

3 formy na keks

Mąkę mak jajko sodę i proszek wymieszaj. Miód, mleko, margarynę i cukier przełóż do rondelka i ciągle mieszając na ogniu połącz składniki (nie gotuj). Przestudzoną słodką masę wyrób z mąką jednolicie, jeśli klei się do rąk podsyp troszkę mąką.

Formy wyłóż papierem do pieczenia a ciasto podziel na 3 części. Ciasto przełóż do keksówek wyrównując łyżką. Piekarnik (gazowy) nastaw na 160 stopni i piecz do suchego patyczka około 45 min. Piekłam razem 3 formy. Ciasto powinno być złotego koloru.

Mleko zagotuj z kaszą i cukrem ciągle mieszając. Po zagotowaniu mieszaj aż kasza zgęstnieje. Odstaw pod przykryciem do ostudzenia. Do ostudzonej masy dodaj masło i miksuj na gładko.

Krem podziel na 2 części. Ułóż pierwszy kawałek ciasta i posmaruj kremem. Ułóż drugi kawałek ciasta na krem i lekko przyciśnij. Posmaruj kremem i połóż ostatni kawałek ciasta lekko przyciskając. Boki kremu wyrównaj płaskim nożem. Ciasto owiń ciasno folią i odstaw do lodówki na minimum 2 dni.

Smacznego

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s